Aktualno
StoryEditor

BAT pod istragom za podmićivanje političara u istočnoj Africi

01. Kolovoz 2017.

Britanski div duhanske industrije British American Tobacco (BAT) potvrdio je da je pod službenom istragom Američkog ureda za teške prijevare (SFO) zbog optužbi da je podmićivao političare i državne službenike u zemljama istočne Afrike.

Iz BAT-a, među ostalim i vlasnika Tvornice duhana Rovinj (TDR), priopćeno je da istražuju takve optužbe preko vanjskih pravnih savjetnika i da surađuju s Američkim uredom za teške prijevare.

>>>U Njemačkoj pretres i istraga protiv Audija

- Kao što smo već ranije bili izvijestili, preko vanjskih pravnih savjetnika istražujemo optužbe o neprimjerenom vođenju poslovanja, priopćeno je iz BAT-a nakon objave vijesti da je SFO pokrenuo službenu istragu. Iz tvrtke također poručuju da namjeravaju surađivati i u ovoj službenoj istrazi.

Iz SFO-a su potvrdili da "istražuju sumnje na korupciju u vođenju poslovanja BAT-a, njegovih podružnica i odgovarajućih osoba".

BBC-jev program Panorama objavio je da je BAT obavljao nezakonite isplate prema političarima i državnim službenicima u istočnoj Africi.

Britanski BBC pet je mjeseci istraživao i dobio na uvid stotine povjerljivih dokumenata koji svjedoče o davanju mita raznim dužnosnicima, uključujući zastupnike u parlamentu pa čak i osobe koje rade za konkurentske kompanije u zemljama istočne Afrike.

>>>Washington Post: Istraga Trumpa zbog ‘ometanja pravde’ temelj za opoziv

Tada su iz BAT-a za BBC-ijev program Panorama izjavili: "Istina je da ne toleriramo korupciju niti ćemo je tolerirati, gdjegod da se ona događala".

16. travanj 2024 04:38