01. kolovoz 2017.

BAT pod istragom za podmićivanje političara u istočnoj Africi

Britanski div duhanske industrije British American Tobacco (BAT) potvrdio je da je pod službenom istragom Američkog ureda za teške prijevare (SFO) zbog optužbi da je podmićivao političare i državne službenike u zemljama istočne Afrike.

Iz BAT-a, među ostalim i vlasnika Tvornice duhana Rovinj (TDR), priopćeno je da istražuju takve optužbe preko vanjskih pravnih savjetnika i da surađuju s Američkim uredom za teške prijevare.

>>>U Njemačkoj pretres i istraga protiv Audija

- Kao što smo već ranije bili izvijestili, preko vanjskih pravnih savjetnika istražujemo optužbe o neprimjerenom vođenju poslovanja, priopćeno je iz BAT-a nakon objave vijesti da je SFO pokrenuo službenu istragu. Iz tvrtke također poručuju da namjeravaju surađivati i u ovoj službenoj istrazi.

Iz SFO-a su potvrdili da "istražuju sumnje na korupciju u vođenju poslovanja BAT-a, njegovih podružnica i odgovarajućih osoba".

BBC-jev program Panorama objavio je da je BAT obavljao nezakonite isplate prema političarima i državnim službenicima u istočnoj Africi.

Britanski BBC pet je mjeseci istraživao i dobio na uvid stotine povjerljivih dokumenata koji svjedoče o davanju mita raznim dužnosnicima, uključujući zastupnike u parlamentu pa čak i osobe koje rade za konkurentske kompanije u zemljama istočne Afrike.

>>>Washington Post: Istraga Trumpa zbog ‘ometanja pravde’ temelj za opoziv

Tada su iz BAT-a za BBC-ijev program Panorama izjavili: "Istina je da ne toleriramo korupciju niti ćemo je tolerirati, gdjegod da se ona događala".