Aktualno
StoryEditor

Bauk: Analiziramo zahtjev HDZ-a da u povjerenstvu za Agrokor ne budu bivši ministri

06. Listopad 2017.

Šef HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić poručio je u petak kako je HDZ spreman danas glasovati o istražnom povjerenstvu za Agrokor ponovivši kako, po njihovom mišljenju, u njemu ne bi trebali biti bivši ministri, ali ako je pojedinom članu toliko stalo da netko bude u njemu iako je bio ministar u nekoj od vlada, HDZ će i oko toga popustiti.

>>>Todorić podržao osnivanje povjerenstva za Agrokor, obećao dokaze o povredi Ustava i zakona

"HDZ podržava osnivanje istražnog povjerenstva i ne samo da podržava, mi smo predložili kolegama u oporbi i SDP-u da se danas osnuje i imenuje. Mislimo, ali ne ucjenjujemo, za razliku od drugih, da u tom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri posebno ne oni iz gospodarskog i pravosudnog resora. No ako je pojedinom članu toliko stalo da bude u tom povjerenstvu iako je bio ministar u nekoj od vlada mi ćemo i to popustiti, ali ćemo kada dođe vrijeme znati odgovoriti", poručio je Bačić nakon stanke u Saboru.

>>>Oporba: Marić je ‘inficiran’, brojke loše, a povjerenstvo nužno

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja pozvao je SDP-ove saborske zastupnike da, ako treba ‘popuste‘, kako bi se osnovalo istražno povjerenstvo za Arokor

"Kolegama iz SDP-a poručujem da je vrijeme da svatko u sabornici zaboravi svoje osobne i političke ambicije. Ako je jedini razlog što HDZ stopira istražno povjerenstvo za Agrokor to da netko od bivših ministara želi biti u povjerenstvu, a HDZ se s time ne slaže, onda kolege u SDP-u odustanite od toga. Nije bitna nečija osobna ambicija da bude u tom povjerenstvu, bitno je da povjerenstvo što prije starta", poručio je Grmoja.

>>>‘Paralelni sustav financiranja’: SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor

Podsjetio je i kako je upravo čelnik Mosta Božo Petrov upozoravao na alarmantnu situaciju u Agrokoru no, dodao je, HDZ je rekao da se ništa ne događa, a bilo je 13 milijardi razloga za brigu", kazao je Grmoja podsjećajući kako je upravo Most pokrenuo kaznenu prijavu.

>>>Petrov o ‘tajnim sastancima’: Todorić je jasno rekao da mu treba milijarda i pol kuna

Anka Mrak Taritaš (Glas) poručila je kako se sapunica Agrokor mora završiti. "Agrokor je sprega privatnog kapitala i države i to je rođački kapitalizam. Naravoučenje iz ove sapunice je da se to više ne smije desiti ali i da će, za razliku od sapunica, ovu će platiti porezni obveznici i građani", poručila je.

Bauk: Ako povjerenstvo za Agrokor ne osnujemo danas, u srijedu ćemo sigurno

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izjavio je u petak da, ako istražno povjerenstvo za Agrokor ne bude osnovano danas, sigurno će biti u srijedu.

Bauk je novinarima rekao da su na sjednici Kluba zastupnika analizirali što točno znači zahtjev HDZ-a da u istražnom povjerenstvu za Agrokor ne budu bivši ministri. "Još ćemo provesti dodatne konzultacije o tome hoćemo li pristati na taj uvjet", dodao je.

>>>Cvitan podnio izvješće za 2016., ‘podržao’ povjerenstvo za Agrokor

Upitan je li najveći problem Gordan Maras, Bauk je odgovorio da iz perspektive SDP-a nije, a iz perspektive HDZ-a trenutačno je to najveći problem, ali, kaže, "možemo im mi priuštiti i veći problem".

Nije htio potvrditi hoće li SDP-ov prijedlog za člana povjerenstva biti Franko Vidović te je dodao kako se još čeka prijedlog Mosta i neki dogovori proceduralne naravi.

>>>IDS podržao istražno povjerenstvo o Agrokoru; Miletić: Todorićeve izjave više nemaju težinu

Ako glasovanja iz tehničkih razloga ne bude danas, u srijedu će ga sigurno biti, uvjeren je Bauk jer će se do tada SDP sigurno dogovoriti s HDZ-om i ostalim strankama.

Nakon konzultacija Klub zastupnika SDP-a sjednicu nastavlja u 11 sati, kada će donijeti konačnu odluku koje će članove predložiti u povjerenstvo.

20. travanj 2024 04:40