26. travanj 2018.

Bauk i Maras predstavili mjere za oslobođenje od dužničkog ropstva

Zastupnici SDP-a Arsen Bauk i Gordan Maras u četvrtak su na konferenciji za novinare u Saboru ponovno predstavili mjere koje njihova stranka predlaže radi olakšavanja položaja ovršenih i blokiranih, odnosno, radi oslobođanja tih ljudi od dužničkog ropstva, deblokiranja što većeg broja od 325 tisuća blokiranih te zaustavljanja kamatarenja kojemu su izloženi.

Maras je izvijestio da pripremaju set od pet mjera među kojima da se onima koji su blokirani do iznosa od 10 tisuća kuna do godina dana dug briše, što bi bila direktna pomoć za 115 tisuća građana. Također, po SDP-ovu prijedlogu, jedina nekretnina ne smije biti ovršena za mali dug te predlažu da se ta granica s 20 podigne na 50 tisuća kuna.

>>>Oporba za SDP-ove dopune Ovršnog zakona, Vlada sprema novi zakon

Najavio je da će se boriti i protiv nabijanja dodatnih troškova prijedlogom propisa da ovrhe do pet tisuća kuna provodi FINA bez bilo kakvih troškova.  Skupit će, kaže, i 30 zastupničkih potptisa kako bi u saborsku proceduru uvrstili izmjene Zakona o stečaju potrošača kako iznos dodatnih troškova ne bi bio višestruko veći od glavnice duga, odnosno, propisali bi da se glavnica i troškovi usporedno otplaćuju.

Nadzor agencija za otkup dugova

Predlažu da se trgovanje dugovima zaustavi propisivanjem obveze da vjerovnik prvo mora dužniku ponuditi da otkupi dug po iznosu koji bi bio ponuđen agenciji za otkup dugova, pa bi u slučaju da pristane na to dužnik imao pravo prvokupa duga umjesto agencije kojoj bi bio prodan. Maras je naglasio da tržište takvih agencija treba strukturno regulirati uz nadzor HANFA-e jer se građane ne smije još i na taj način izlagati pritisku i stresu.

Zaključio je da je HDZ-ova briga za blokirane završila time što je predsjednicu udruge Blokirani uvrstio na svoju izbornu listu.

>>>U ožujku 325 tisuća blokiranih, polovica dužna teleoperaterima

Bauk je pozvao HDZ-ovce da o SDP-ovim prijedlozima izmjena Ovršnog zakona glasaju po savjesti, kao i u slučaju Istanbulske konvencije, te izrazio nadu da o "blokiranima neće glasati kao ‘blokete‘".

Na pitanje je li SDP za smanjenje opće stope PDV-a, Maras je istaknuo da je to jedno od mnogih neispunjenih obećanja aktualne Vlade.

- Plenković je u predizbornoj kampanji najavio da će PDV već u prvoj godini mandata smanjiti za jedan posto, a do kraja mandata još jedan posto, podsjetio je Maras. Po njegovoj ocjeni u ovom trenutku s obzirom na gospodarski rast postoji mogućnost smanjenja PDV-a i smanjenja državnog deficita.

>>>Marić: Novo porezno rasterećenje iduće godine, nema poreza na nekretnine

- U ovom trenutku trebamo investirati u potrošnju, građane i konkurentije gospodarstvo, ali postavlja se pitanje zašto gospoda Plenković i Marić ne ispunjavaju obećanja dana prije dvije godine, rekao je Maras.

Bauk je komentirao rezultate istraživanja Crobarometar po kojemu je popularnost SDP-a pala na 18 posto dok Živi zid za njima zaostaje tek četiri posto, ocijenivši da to "nije alarm, ali nekakvo svijetlo koje treperi i upućuje na oprez je uvijek prisutno, i kada rastete i kada padate, dakle, što se toga tiče, stanje je redovno".