Aktualno
StoryEditor

Bavarski premijer: U granični spor Hrvatske i Slovenije ne želim se miješati

22. Lipanj 2017.

Bavarski premijer Horst Seehofer boravio je u četvrtak u svom prvom posjetu Ljubljani, gdje je razgovarao s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem o razvoju političkih i gospodarskih odnosa Slovenije i južne njemačke savezne države, a odgovarajući na novinarsko pitanje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu rekao je da se ne želi miješati.

>>> Slovenija traži potporu Vatikana za arbitražu o granici s Hrvatskom

"Ne bih se želio miješati u konkretni spor, ali je moje osobno mišljenje da otvorena pitanja potrebno rješavati bilateralno. No, kad to nije moguće, onda je to stvar suda ili arbitraže", kazao je Seehofer, dodavši da u pravnoj državi odluke sudova treba poštovati, te da kao bavarski premijer to i sam radi, čak i kad mu se presude ne sviđaju.

Bavarska je pokrajina u koju Slovenija izvozi robe i usluga više nego Rusiju, Kinu i SAD zajedno, a slovenski novinari iskoristili su posjet bavarskog premijera kako bi ga pitali što misli o razrješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora o kojemu će prema najavama krajem idućeg tjedna svoju odluku donijeti arbitraža kojom predsjedava francuski sudac Gilbert Guillaume.

>>> Arbitražni sud: Odluka o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije 29. lipnja

Hrvatske vlasti i ovih dana opetovano naglašavaju ono što tvrde i zadnje dvije godine, naime da je arbitraža za Hrvatsku nepovratno kompromitirana postupcima slovenske strane i da je se ne tiče arbitražna presuda arbitara koji s nastavili svoj rad i nakon što je Hrvatska pokrenula postupak izlaska iz arbitraže, a arbitražni sporazum otkazala. No, u Sloveniji je to ovih dana velika tema i za medije i za političare, a Ljubljana snažno lobira kako bi stekla saveznike u Europi i svijetu da Hrvatska odustane od svog stajališta.

Stvari u Sloveniji u tom smislu zadnjih dana toliko eskaliraju i dobivaju stranačka obilježja da je i mnoge slovenske političare i promatrače zaprepastila neodmjerena izjava bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela - bliskog sadašnjoj konzervativnoj oporbi - kako bi Slovenija za zaštitu svojih interesa i radi primjene arbitražne presude trebala poslati "ratne brodove".

>>> Rupel: Slovenski ratni brod Triglav mora biti spreman za ‘obranu Piranskog zaljeva’

Iako je to kazao u izjavi za televizijsku postaju Novatv24.com koja je u vlasništvu članova Slovenske demokratske stranke (SDS), ona je izazvala velik odjek u zemljama regije, pa se pojedini slovenski analitičari boje da bi u međnarodnoj javnosti mogla imati "kontraučinak" i biti dodatan dokaz kako i Slovenci pripadaju "balkanskom kulturnom i političkom krugu" u kojemu prevladavaju prijetvornost i korištenje argumenata sile.

Od toga su se međunarodnog stereotipa, što su ga nakon 1991. godine i sami promovirali radi odvajanja vlastitog "srednjoeuropskog identiteta", Slovenci uspješno godinama distancirali, pa se boje da bi ovakve izjave nekadašnjeg šefa diplomacije mogle prije štetiti nego koristiti u promoviranju slovenskih zahtjeva pred arbitražom.

Na pitanje što misli o Rupelovu prijedlogu da Cerarova vlada djeluje "odlučnije" i u sporni zaljev pošalje svoje ratne brodove, a ima ih točno dva, nekadašnji državni tajnik u ministarstvu obrane i geopolitički analitičar Klemen Grošelj prvo se nasmijao, a onda rekao da bi takav potez bio potpuno besmislen i poslao krive poruke, piše mariborski list "Večer" koji očekuje da će se od Rupela distancirati i ministarstvo vanjskih poslova.

>>> Plenković ponovio čvrst stav Vlade: Odluka Arbitražnog suda je neprihvatljiva

"Mislim da je među državama članicama Europske unije i NATO-a diplomacija ratnih brodova potpuno neprimjerena i nekorisna", kazao je Grošelj za "Večer", dodavši da su takve izjave besmislene i kontraproduktivne i da retoriku treba stišati. Nisam siguran da bi Slovenija bila u stanju osigurati posadu za ta dva ratna broda, pomalo ironično je Grošelj komentirao Rupelov nastup za televiziju Janeza Janše.

27. travanj 2024 00:18