Aktualno
StoryEditor

Bayer spreman prodati poslovanje sa sjemenjem povrća radi kupnje Monsanta

09. Veljača 2018.

Njemački kemijski div Bayer planira prodati globalno poslovanje sa sjemenjem povrća i omogućiti BASF-u ekskluzivan pristup digitalnim poljoprivrednim podacima kako bi otklonio bojazni europskih regulatora zbog predložene kupnje Monsanta, kazala su tri izvora.

Bayer je za Monsanto ponudio 63,5 milijardi dolara ali je Europska komisija upozorila da bi transakcija mogla ograničiti konkurenciju u segmentu pesticida, sjemenja i biljnih karakteristika poput tolerancije na pesticide i otpornosti na insekte.

>>>‘Samovoljna odluka’ ministra o upotrebi glifosata posvadila vladajuće u Njemačkoj

U listopadu prošle godine njemačka je kompanija postigla dogovor s BASF-om o prodaji poslovanja sa sjemenjem i herbicidima za 5,9 milijardi eura.

Bayerovo poslovanje sa sjemenjem povrća Nunhems obuhvaća više od 1.200 varijeteta sjemenja 25 povrtnih kultura.

Prošlog su tjedna Komisiji ponudili prodaju poslovanja sa sjemenjem povrća, uključujući intelektualna prava, lokacije i proizvodne pogone, novom akteru na tržištu sjemenja, isključujući time kandidate iz redova investicijskih tvrtki, naveli su u četvrtak izvori za Reuters.

Izrazit interes švicarske Syngente

Kako bi otklonili bojazni vezane za digitalnu poljoprivredu odnosno prikupljanje podataka i informacija o poljoprivrednim gospodarstvima, BASF-u će osigurati i ekskluzivan pristup platformi za digitalnu poljoprivredu, dodali su.

U Europskoj komisiji, Bayeru i BASF-u nisu željeli komentirati tu informaciju.

Odvojeni je izvor pak ustvrdio da je švicarska Syngenta jako zainteresirana za kupnju poslovanja sa sjemenjem povrća, napominjući kako interesenata ima još. U švicarskoj kompaniji nisu željeli komentirati informaciju.

>>>Kako je poslovao Monsanto, korporativni div koji proizvodi GMO sjemenje?

Europska komisija dala je konkurenciji rok do petka da dostave mišljenja o Bayerovim ustupcima. Postoji mogućnost da će neki od njih zatražiti produljenje roka.

Bruxelles bi trebao donijeti odluku o predloženim ustupcima do 5. travnja. Može ih prihvatiti, zatražiti dodatne ustupke ili uložiti veto za transakciju, pojašnjava Reuters.

20. travanj 2024 14:58