Aktualno
StoryEditor

Beč kaže ‘genug‘: Prekidaju se pregovori s Airbnbom

03. Studeni 2018.

Grad Beč objavio je prekid pregovora s Airbnbom zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva. U Beču su svi iznajmljivači privatnog smještaja turistima, bilo izravno ili putem internetskih platformi za iznajmljivanje, dužni platiti boravišnu pristojbu. U tu svrhu, iznajmljivači moraju imati otvoren poseban račun na koji se ona uplaćuje. Cilj pregovora s Airbnbom bio je dogovor oko skupljanja pristojbe izravno od Airbnba i njihovo prosljeđivanje Gradu.

Time se željelo poboljšati kontrolu uplata boravišnih pristojbi i olakšati poslovanje iznajmljivačima tako što bi se podaci ubuduće obrađivali izravno internetskim putem od platformi za iznajmljivanje smještaja. Airbnb je takav prijedlog odbio, te je Grad odlučio prekinuti pregovore zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva i odbijanja mogućnosti kontrola uprihođenih boravišnih pristojbi.

>>> Boravišna pristojba na bečki način 

- Grad nije protiv ekonomije dijeljenja. No, kada jedno poduzeće ne poštuje austrijsko pravo i nije spremno na dogovore po drugim pitanjima, onda ne možemo uspješno voditi pregovore - izjavio je gradski vijećnik za gospodarstvo Peter Hanke.

Uz odbijanje skupljanja boravišne pristojbe, Airbnb je također odbio Gradu dati ikakve informacije o svojim korisnicima, primjerice plaća li određeni iznajmljivač boravišnu pristojbu. Prekid pregovora neće se odraziti na privatne iznajmljivače koji i dalje moraju poštivati zakonsku obvezu otvaranja posebnog računa za uplaćivanje boravišne pristojbe i slanja mjesečnih statističkih izvješća Gradu.

>>> Sto godina od raspada Austro-Ugarske u Beču njeguju kič, u Budimpešti nacionalizam

Nakon prekida pregovora, Grad je Airbnbu poslao službeni zahtjev za ispostavu traženih podataka o korisnicima u zakonskom roku. U slučaju da Airbnb to odbije, Grad će pokrenuti upravni postupak. Kazne za neprosljeđivanje podataka variraju između 38 i 2100 eura po podatku.

Do sada je Grad Beč postigao dogovore s 13 platformi za iznajmljivanje smještaja, a protiv pet s kojima dogovor nije postignut je pokrenut upravni postupak. Ukupno je Grad u kontaktu s 19 platformi, te je primjer dobre suradnje između gradskih uprava i platformi za iznajmljivanje smještaja. Uz to, Grad Beč radi i na informiranju vlastitih iznajmljivača koji svoja prava i obaveze mogu pronaći na internetskim stranicama Grada.

19. travanj 2024 18:16