24. travanj 2018.

Begović: Od ozljeda na radu prošle godine preminule 22 osobe, razinu sigurnosti treba podići

Ulaganje u zaštitu na radu nije trošak nego kvalitetna investicija, poručio je u utorak ravnatelj Zavoda za unaprjeđivanje zaštite na radu Primorsko-goranske županije Vitomir Begović u sklopu otvorenih vrata tog zavoda, ističući kako razinu odgovornosti i sigurnosti u radnom procesu treba podignuti na daleko višu razinu.

Na konferenciji za novinare iznio je podatke prema kojima su u Hrvatskoj poslodavci u 2017. prijavili 18.036 ozljeda na radu, što je 9.1 više nego godinu prije, a od toga je teških ozljeda na radu bilo 1678 ili šest posto više nego prethodne godine. Od prijavljenih 18.036 ozljeda na radu priznato ih je 14.829, što je povećanje za 8.2 posto.

>>>Državni damping na tržištu rada

Lani su se dogodile 22 smrtne ozljede na radu, odnosno 22 posto više nego prethodne godine, najviše u građevinarstvu i šumarstvu te u manjim tvrtkama. Na tisuću radnika lani se ozljedilo 12.2 radnika, pa je stopa ozljeda na radu lani bila 12.2 posto, a godinu prije 11.5 posto.

Nadalje, istaknuo je kako zbog ozljeda na radu i profesionalnih bolesti svakog dana bilo odsutno 2627 radnika, a kada se tome pribroje i bolesti radnika koji su u radnom procesu, ta brojka raste na čak 26.214 radnika.

>>>Pravda za sve: Licenciju zaštite na radu vezati uz radnika, a ne uz poslodavca

Begović je naveo kako je od ozljeda na radu od 2004. do 2017. umrlo 445 radnika, ističući kako je to veliki broj koji opominje i ukazuje da još uvijek postoji neodgovarajući odnos prema obvezama u području zaštite na radu te da se između onoga što uzrokuje ozljede na radu i ljudskog faktora može staviti znak jednakosti.

Naglasio je kako postoje svi uvjeti da se radnika u radnom procesu zaštite, ali da ako odgovorni i radnici ne primjenjuju propise, dolazi do posljedica. Stoga je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenut proces da se u obrazovnim kurikulima na svim razinama obrazovanja područje zaštite na radu jače naglasi.