Aktualno
StoryEditor

Belec: Eko certifikat koštao nas je nekoliko desetaka tisuća eura

08. Rujan 2018.

U Hrvatskoj svega 33 proizvoda imaju eko-oznake, europsku oznaku EU Ecolabel i nacionalnu Prijatelj okoliša, koju dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Do sada je dodijeljen znak EU Ecolabel za devet proizvoda, a znak Prijatelj okoliša za 24 proizvoda. Pisali smo o tome da je Hrvatska gospodarska komora objavila prije nekoliko dana da samo jedan hrvatski proizvod, deterdžent EcoBianco tvrtke Ecology108, nosi oznaku EU Ecolabel. No tu je oznaku do sada dobilo još osam hrvatskih proizvoda tvrtke DELT Papir, a prva tvrtka koja ga je dobila upravo je tvrtka Ecology108. S direktorom te tvrtke, Željkom Belcem porazgovarali smo o tome kako se uopće dođe do toga certifikata, koliko su vremena i novca potrošili u tom procesu i kakva su im iskustva.

>>>EU Ecolabel: Prvi je oznaku dobio deterdžent EcoBianco, a zatim još osam hrvatskih proizvoda

  • Za tvrtke koje su zainteresirane za eko-certifikat, kako do oznake EU Ecolabel i kako ste se odlučili za istu?

- Nakon odluke da krenemo s projektom certificiranog ekološkog deterdženta sredinom 2014. godine, odlučili smo se za postupak dobivanja  službene europske oznake ekološke kvalitete EU Ecolabel kao najkvalitetnije oznake unutar EU-a, a vjerujemo i šire. Pripreme su trajale 12 mjeseci te smo sredinom 2015. godine krenuli u  službeni postupak dodjele navedene ekološke oznake. Sredinom 2016. završena je certifikacija te smo u rujnu 2016. službeno postali nositelji EU Ecolabel certifikata u kategoriji sredstava za čišćenje, deterdženti za rublje.

  • Tu prestižnu oznaku dobili ste uz pomoć specijaliziranog talijanskog laboratorija. Kako je došlo do suradnje?

- U izradi sastava ekološkog deterdženta nam je pomogao specijalizirani talijanski laboratorij i to nismo platili, a ta financijska stavka je izuzetno visoka. Prije ispitivanja kvalitete i učinkovitosti deterdženta u laboratoriju ovlaštenom od strane Europske komisije, sami smo financirali niz testova kvalitete i učinkovitosti deterdženta u usporedbi s propisanim referentnim deterdžentom, a po metodi koju je propisala Europska komisija za ovlaštene laboratorije, kako bismo službenom testu pristupili s najkvalitetnijim deterdžentom. Slijedom toga, naš je deterdžent osvojio 8 bodova od ukupno mogućih 8 uz napomenu da je za  dodjelu znaka dovoljno osvojiti 3 boda! Izradu elaborata prema nadležnom ministarstvu prepustili smo hrvatskoj tvrtki registriranoj za takvu djelatnost, ovlašteniku nadležnog ministarstva.

>>>HGK: Tek jedan hrvatski proizvod nosi ekološku oznaku kvalitete

  • Koliko novca ste potrošili na certifikaciju?

- Ukupan trošak certifikacije, uključujući i izradu samog sastava deterdženta, nismo platili u cijelosti pošto smo imali izdašnu pomoć prijatelja u Italiji koji su već etablirani u proizvodnji deterdženta. Zato nam je teško reći koliko je ukupan realan trošak izrade i certifikacije deterdženta, ali naš trošak bi mogli procijeniti na nekoliko desetaka tisuća eura.

  • Kakva su Vaša iskustva što se tiče samoga postupka?

- Naša iskustva su loša pošto smo bili prvi u Hrvatskoj koji su se upustili u takvu avanturu. Nadležno ministarstvo, osim uslužnih  zaposlenika, nije nam bilo od veće koristi tako da smo gotovo cijelu  proceduru  i sve vezano za nju, morali sami otkrivati, a što je bilo  izuzetno teško i oduzelo nam je 80% posto vremena potrošenog na postupak certifikacije. Dio postupka koji se provodi u Hrvatskoj je bio relativno lagan i brz i tu nije bilo problema. Danas, vjerujemo, isti postupak bi mogli provesti kroz 3-4 mjeseca i uz  značajno manja sredstva.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 19:20