10. studeni 2017.

Bernardić: Jesu li u Krašu vježbali za slučaj Agrokor; Kraš: Kategorički odbijamo sve insinuacije

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, stranke koja je pokrenula pitanje povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, ustvrdio je u petak u Hrvatskom saboru kako je Agrokor dijete HDZ-a, te da bi ortačko ponašanje u toj aferi moglo izazvati teško nadoknadivu štetu za Hrvatsku i njene građane.

"Agrokor je nastao za odabrane, odabirom 200 bogatih obitelji 90-ih godina u procesu pretvorbe i privatizacije, HDZ ga je odgajao, Agrokor je rastao, pretvorio se u diva koji prijeti urušavanjem cijelog hrvatskog gospodarstva", ustvrdio je Bernardić čije izlaganje izazvalo rekordnih 40-ak replika, a atmosferu u sabornici dovelo do usijanja.

Ortačko ponašanje razlog za pokretanje pitanja povjerenja Vladi

Šef SDP-a ističe da dio odgovornosti za Agrokor imaju sve Vlade, kao i financijske institucije – HNB, Hanfa i Ministarstvo financija jer nisu na vrijeme upozoravale, spriječile radnje koje su dovele do nekontroliranog rasta i skrivanja istine u bilancama.

>>>Vujčić: O bankrotu Agrokora razmišljamo od 2012. godine, napravili smo izvrstan posao

"Tražimo odgovornost svih upetljanih u ovaj propust i proceduru oko Agrokora", poručio je Bernadrić.

Osnovnim razlogom za pokretanje pitanja povjerenja Vladi označio je "ortačko ponašanje zbog kojeg postoji realna mogućnost za nastankom teško nadoknadive štete za Hrvatsku i njene građane".

Bernardić Plenkoviću: Vaša taština ne trpi kritike, ali spustite se na zemlju, vodite nas u provaliju

Nepovjerenje je izazvala sumnja na trgovanje povlaštenim informacijama, postupanje u suprotnosti sa zakonima ove zemlje, izvlačenje novca iz posrnulog diva, bijeg od Istražnog povjerenstva i skrivanje istine o Agrokoru, objasnio je Bernadrić.

Todorić je aktivirao lex Agrokor

Od premijera Plenkovića traži odgovor zašto HDZ bježi od Istražnog povjerenstva, zašto skriva istinu o Agrokoru, zašto je zabranio dolazak na povjerenstvo ministrici Martini Dalić i povjereniku Anti Ramljaku. Tko će biti odgovoran kad se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje i na kraju tko je lagao – Todorićev ministar u vašoj Vladi Zdravko Marić ili vaš povjerenik Ramljak, pita šef SDP-a i zaključuje - "po svemu sudeći, obojica".

>>>Grmoja: Svi znaju rezultat glasovanja o opozivu; dokazat ćemo da je Todorić imao političku zaštitu

Kad je izbila kriza u Agrokoru bio je potreban nacionalni konsenzus, SDP je nudio rješenja da se promijeni stečajno i predstečajno zakonodavstvo, zaštite radnici i dobavljači, ali ne samo za jednu, nego za sve kompanije u Hrvatskoj, dodao je.

Bernardić je opetovao kako je Ivica Todorić aktivirao lex Agrokor nakon tajnog sastanka kod Plenkovića u Vladi. "Aktivirao je zakon koji ste Vi pripremili za njega. Vi morate odgovoriti gdje je kasnije puklo između Vas i Todorića", poručio je premijeru šef SDP-a.

Spočitnuo mu je i da je prevario Mostovce, koji su mu vjerovali. "Tada ste inaugurirali novi sustav, političku korupciju. Uzeli ste nove ortake, Sauchu i Vrdoljaka. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti", rekao je Bernardić.

Referirao se i na članove Privremenog vjerovničkog vijeća (PVV), posebice na Maricu Vidaković, prokuristicu Kraša, bivšeg poslodavca Ante Ramljaka. Ramljak je dvije godine bio njen konzultant, dakle osoba njenog najvećeg povjerenja. Jesu li u Krašu vježbali za slučaj Agrokror, upitao je Bernardić i ustvrdio da većina u PVV-u nije slučajna i da Plenković ne može objasniti da je to pošteno i slučajno.

Reakcija Kraša na govor predsjednika SDP-a

Kategorički odbijamo sve iznesene insinuacije predsjednika SDP-a vezane uz vođenje poslovanja Kraša d.d. kojima potpuno neosnovano i neodgovorno dovodi u pitanje zakonitost poslovanja kompanije.

Smatramo nedopustivim da se u Hrvatskome saboru, najvažnijoj državnoj instituciji, olako izgovaraju neistine koje narušavaju ugled i vrijednost jedne od najvećih hrvatskih prehrambenih kompanija i svjesno obmanjuje javnost, navodi se u priopćenju Kraša koje potpisuje predsjednik Uprave Damir Bulić.

Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkel

Komentirao je i činjenicu da povjerenik, "kao izbor premijera", ima bruto plaću od oko 120.000 kuna. "Navodno me tužio, po vašem nalogu, nisam dobio tužbu, ali će ona biti prilika za razgovor oko Agrokora kad već ne želi doći pred Istražno povjerenstvo", rekao je.

Ramljak je toliko stručan da mu treba 141 savjetnik koje plaća skoro 70 milijuna eura, a plaće u cijeloj Vladi vrijede godišnje milijun eura. Hrvatska je mogla plaćati sve hrvatske Vlade cijelih 70 godina, a Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkel zajedno, kaže Beranadrić.

>>>Bernardić: Na djelu je udruženi ortački pothvat, Todorić mora odgovarati pred hrvatskim pravosuđem

"U slučaju Agrokor niste odgovorili ni na jedno pitanje, Hrvatsku ste doveli u situaciju u kojoj ste je potpuno izložili riziku, spornim ugovorom o roll-upu de facto ste derogirali zakone ove zemlje i ustavnu zaštitu vjerovnika", poručio je šef SDP-a premijeru Plenkoviću i zaključio "Vaša taština ne trpi kritike, ali otvorite oči, spustite se na zemlju, jer vodite nas u provaliju".

Nezavisni Tomislav Saucha potom se žestoko obrušio na Bernardića koji je insinurao njegovu kaznenu odgovornost. "Ako imate dokaze, prijavite me, znate dobro zašto sam onako glasovao, razgovarali smo da bi htjeli ići na izbore, ali da želite vidjeti koliko ste točno truba. E pa, ne morate ići na izbore, mogu vam reći, velika ste truba", uzvratio je Bernadiću.