15. svibanj 2018.

Bernardić ocijenio da je u Hrvatskoj izvanredno stanje, zahtijeva hitno raspuštanje Sabora

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u utorak nakon izvanredne sjednice Predsjedništva stranke da je u Hrvatskoj "na snazi izvanredno stanje, zbog čega SDP zahtijeva hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora".

"Jučer je postalo jasno da je premijer Andrej Plenković duboko upleten u aferu Agrokor, odnosno izvlačenje 500 milijuna kuna iz tog koncerna. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, što je kažnjivo jer je riječ o zloporabi položaja i ovlasti. Oni koji su znali za ta djela a tajili su to također su počinili kazneno djelo. Ako je Martina Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države i je li na njih izvršen politički pritisak", rekao je Bernardić.

>>>Franck ustvrdio da Peruško u izradi nagodbe o Agrokoru i dalje koristi savjetnike iz grupe Borg

"Evidentan je kaos koji je nastao u državi zbog Plenkovićeve Vlade. Državom su zavladali i vladaju nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja prema drugačijima po nacionalnosti, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Zbog svega navedenog, za nas u SDP-u u Hrvatskoj je na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora", istaknuo je Bernardić.

Čelnik SDP-a smatra da je Plenković duboko upleten u aferu Agrokor i da je odgovoran za izvlačenje 500 milijuna kuna iz tog koncerna. Bernardić je istaknuo da je predsjednik Vlade HDZ-a i HNS-a izgubio svaki politički legitimitet te da građani toj Vladi više ne vjeruju.

>>>Plenković: Ime novog ministra ili ministrice gospodarstva znat će se idući tjedan

U prilog svojim tvrdnjama o postojanju mržnje i rasističkog govora mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma u Hrvatskoj naveo je izvještaj Europske komisije o rasizmu i netoleranciji u kojemu, kako je rekao, "Europska komisija kritizira neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na jačanje netolerancije jer se u većini slučajeva govor mržnje tretira samo kao prekršaj".

"Za ovaj sramotan izvještaj odgovorna je ova Vlada koju podržavaju manjine, a to znači da te iste manjine podržavaju veličanje ustaštva", kritizirao je Bernardić manjinske zastupnike, koji su dio vladajuće koalicije.

Predsjednik zastupničkog Kluba SDP-a Arsen Bauk najavio je njihove sljedeće poteze koje je nazvao "3 I". To su "Izbori", "Izvanredni povjerenik kroz raspravu o Agrokoru" te "Ina".  Rekao je kako će najprije staviti u proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora, kao legitimnog i proceduralnog načina izazivanja novih izbora.

>>>Koalicija ističe važnost nagodbe u Agrokoru, DORH i MUP provode izvide o aferi Hotmail

"Nadamo se da će predsjednik Sabora taj prijedlog staviti što prije na dnevni red. Za sutra, temeljem naših poslovničkih prava, pripremamo raspravu o Agrokoru. Zbog najnovijih napisa u jednom tjedniku, iskoristit ćemo drugu poslovničku mogućnost i početkom lipnja tražiti raspravu o našoj interpelaciji koja se ‘kiseli‘ čekajući dnevni red, a koja se tiče renacionalizacije Ine i HEP-a, i ulozi tzv. grupe ‘Borg‘ i u tom slučaju“, rekao je Bauk.