24. kolovoz 2018.

Bernardić: Plenković je bio vođa operacije izvlačenja 500 milijuna kuna iz Agrokora

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u petak kako premijer Andrej Plenković, ne samo da je sve znao i lagao, već je bio vođa operacije izvlačenja više od 500 milijuna kuna iz Agrokora.

"Ostavka bi bila moralan čin, ali ova Vlada nema morala pa ćemo i dalje inzistirati na raspisivanju izbora jer se ove stvari ne smiju tolerirati zbog naše budućnosti", kazao je Bernardić na konferenciji za novinare.

Najavio je da će ponovno u saborsku proceduru uputiti zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.

>>> Marić o transkriptima: Radio sam u nacionalnom interesu, DORH je odbacio prijavu

"Iz objavljenih transkripata svjedočenja bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić pred USKOK-om postalo je jasno da su svi sve znali i da su lagali, od Plenkovića preko Zdravka Marića do Martine Dalić i Ante Ramljaka. Bili smo u pravu kada smo zbog tajnih sastanaka u Vladi i izvan nje s predstavnicima fonda Knighthead tvrdili da je riječ o trgovanju povlaštenim informacijama i inzistirali da istražno povjerenstvo za Agrokor utvrdi činjenice", rekao je šef SDP-a.

Bili smo u pravu, nastavio je, i kada smo tvrdili da su osobe koje su pisale lex Agrokor kako bi se obogatile iz te kompanije izvukle preko 500 milijuna kuna. Bili smo u pravu kada smo tražili kažnjavanje odgovornih i raspisivanje novih izbora.

Pozvao je Plenkovića da objasni hrvatskoj javnosti zbog kojih su razloga morali otići ministrica Dalić i povjerenik Ramljak. "Otišli su jer su savjetnici izvukli novac iz Agrokora, a poslije je to priznao i Plenković kada ih je pozvao da vrate taj novac", rekao je čelnik SDP-a.

"Postalo je jasno i zašto je morao otići bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan koji je započeo izvide u Agrokoru. Tražimo od DORH-a da preispita svoju odluku koju su donijeli samo dan prije izglasavanja odluke o nagodbi u Agrokoru. Iz svih informacija očito je da postoji puno elemenata za kazneni progon, kao što je davanje lažnih iskaza, trgovanje povlaštenim informacijama i zlouporaba položaja i ovlasti. To je od početka bila organizirana akcija s ciljem izvlačenja preko 500 milijuna kuna iz Agrokora", smatra Bernardić.

>>> Todorić: Konačno su sve maske pale

Istaknuo je da je Cvitan uklonjen nakon što je započeo izvide u Agrokoru, što baca veliku sumnju jer nikada nije dan odgovor zbog čega je smijnjen, te najavio da će SDP povući poteze kroz saborska tijela.

Što se situacije u Uljaniku tiče, Bernardić je ustvrdio da je preduvjet za rješenje situacije odlazak Uprave koja je kompaniju dovela u ovo stanje. Usto, smatra, nužno je osigurati tekuću likvidnost kako bi radnicima bile isplaćene plaće, osiguralo poslovanje i kontinuitet radnih mjesta, a potom da Vlada s predstavnicima lokalne samouprave i strateškim partnerom donese i provede plan restrukturiranja.

Podsjetio je i da je Republika Hrvatska preko različitih fondova jedan od najvećih suvlasnika Uljanika, a nema nijednog predstavnika u Nadzornom odboru što je apsurdno, pa se radnici s pravom pitaju ‘di su pare‘ te istaknuo da zato Uprava mora otići. Brodogradnja je naša strateška grana i moramo učiniti sve da je spasimo, poručio je.

Bernardić je kazao da će se o odluci Predsjedništva da on bude izabran za predsjednika saborskog Kluba zastupnika razgovarati u stranci.