Aktualno
StoryEditor

Bernardić: Slijedi godina suočavanja s istinom, razotkrivanja svih negativnih stvari

28. Prosinac 2017.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je u Rijeci, na druženju s članovima SDP-a iz Rijeke i Primorsko-goranske županije uoči Nove godine, ustvrdio da je sljedeća godina "godina suočavanja s istinom, godina razotkrivanja i otkrivanja svih negativnih stvari koje su postale stvarnost u Hrvatskoj". Ocijenio je da je vladajuća koalicija bez reformi, vizije i snage, a odgovornost socijademokrata nikad nije bila veća.

Borimo se za povećanje plaća, prije svega minimalne plaće, za ugovore o radu za stalno za sve, bolje uvjete stanovanja i radna mjesta za mlade, na braniku smo antifašističkih vrijednosti, prava manjina i općenito ljudskih prava, rekao je Bernardić.

Istaknuo je primjer Istanbulske konvencije te dodao da tu nije riječ o uvođenju rodne ideologije, kako neki navode, nego je to civilizacijski domet borbe protiv obiteljskog nasilja i prava žena. SDP je jedina odgovorna alternativa u Hrvatskoj, istaknuo je.

Zamoljen za komentar pada rejtinga SDP-a i moguće mjere koje će poduzimati da taj trend zaustavi, rekao je da je statistika čudo jer je situacija jasna - nikad više građana nije mislilo da Hrvatska ide u krivom smjeru, a nikad vladajući nisu bili jači. "To je jedino što mogu o tome reći", dodao je.

>>>Pavić: 2,5 milijarde kuna za mjere zapošljavanja i aktivaciju domaće radne snage u 2018.

Što se tiče SDP-ova rejtinga, nema razloga za zabrinutost, ima razloga za ozbiljnost i preispitavnje. Kraj godine je prilika da svi zajedno podvučemo crtu i da vidimo je li svatko od nas učinio dovoljno za SDP i Hrvatsku te kako u sljedećoj godini možemo napraviti puno više, rekao je te pozvao SDP-ovce na zajedništvo i više rada za SDP i Hrvatsku.

Na pitanje je li zadovoljan sobom na čelu stranke nakon godinu dana, Bernardić je odgovorio kako svaki dan nauči nešto novo.

- Prošao sam razdoblje uspona i padova i nikad nisam bio spremniji, nikad odlučniji i nikad motiviraniji, a možda i nikad s više energije mijenjati Hrvatsku, rekao je.

Na pitanje kakva je mogućnost stvaranja ‘velike koalicije‘ u 2018., odgovorio je: "Nikakva."

Obersnel: SDP se treba vratiti izvornim načelima socijaldemokracije

Predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel ustvrdio je kako se potrebno vratiti izvornim načelima socijaldemokracije, a to je, dodao je, borba za ljude koji žive od svoje plaće.

- Nema napretka i slobode bez jasnog svjetonazora koji podrazumijeva ostvarenje jednakopravnosti svih, za pravo svih da sudjeluju u političkom i društvenom životu, rekao je.

Spominjući Istanbulsku konvenciju, Obersnel je ustvrdio kako "nazadnjačke snage odbijaju prihvatiti konvenciju koja se zalaže za ljudska prava i posebna prava žena pod formom izmišljene rodne ideologije". "O tome je svoj sud u tom smislu iznijelo i povjerenstvo HAZU, što im nimalo ne služi na čast", istaknuo je.

>>>Ideologija: Jokić traži ‘javnu i nedvosmislenu ogradu’ Kusića

Predsjednik primorsko-goranskoga SDP-a Zlatko Komadina ustvrdio je da se u SDP-u moraju mijenjati da bi trajali.

- Prestanimo se baviti sami sobom, imamo jasnog političkog protivnika, rekao je. Ocijenio je pritom da "Hrvatska skreće u kleronacionalizam, s primjesama fašističkih ispada koji ne služe na čast hrvatskom narodu koji je dao veliki doprinos antifašističkoj borbi".

- Trebamo jasno govoriti da nas čuju. Imamo novo biračko tijelo, mlade, kojima treba jasno komunicirati poruke da ih ne bi vodio Živi zid i slične protestne snage, istaknuo je.

- Mi smo prava ljevica, znamo i želimo preuzeti odgovornost, a njima je namjera da ne preuzimaju odgovornost, rekao je.

25. travanj 2024 16:11