Aktualno
StoryEditor

Bernardić: Socijaldemokracija danas, više nego ikad, potrebna Europi i svijetu

07. Travanj 2018.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je na programskoj konferenciji Socijalnih demokrata (SD) Slovenije u Ljubljani rekao kako je došlo vrijeme da Slovenija i Hrvatska više ne budu samo susjedi, nego partneri i prijatelji, te poručio da stranke desnice treba zamijeniti socijaldemokratima.

"Slovenija i Hrvatska dijele sličnu noviju povijest, dobrosusjedske odnose, a na isti dan slavimo i Dan državnosti. Došlo je vrijeme da više ne budemo samo susjedi, već partneri i prijatelji. Politiku sukoba inauguriraju oni koji rade protokolarne prijeme, postavljaju zastave, mašući s nacionalnim simbolima, a onda kada se kamere ugase, ostavljaju samo probleme i politiku svojih osobnih interesa. Stranke desnice treba zamijeniti socijaldemokratima", kazao je Bernardić na konferenciji slovenskih socijaldemokrata pod nazivom "Confident Slovenia".

>>> Bernardić: Hrvatska treba SDP

Kako je priopćio SDP, za svog kolegu, predsjednika SD Slovenije Dejana Židana rekao je da je čovjek od djela, a ne riječi i onaj koji se bori, kako za svoju obitelj, tako i za svaku obitelj u Sloveniji. "Na kraju dana, on je čovjek, a tek onda član i predsjednik stranke", rekao je Bernardić.

Poručio je da je socijaldemokracija danas, više nego ikad, potrebna Europi i svijetu te da vrijednosti koje zastupaju - sloboda, pravda, solidarnost i jednakost, "ne smiju ostati samo privid, već moraju postati stvarnost", stoji u priopćenju SDP-a.

Dodao je kako je danas na djelu vidljiva "deklarativna solidarnost", pa otud i sve više nejednakosti u našem društvu.

"Te četiri temeljne vrijednosti socijaldemokracije dijelimo s našim partnerima i prijateljima u Europi. Borba za njih počinje prvim, malim koracima. Borbom za prava djece, za bolje obrazovanje, zdravstvo i za jednakost šansi svakog pojedinca u društvu", kazao je Bernardić.

>>>Bernardić: ‘Vlada odgode’ izgubila godinu i pol dana bez provođenja reformi

Društvo jednakih šansi, istaknuo je, moguće je ostvariti samo kvalitetnim i svima dostupnim obrazovanjem.

Bernardić je konferenciji slovenskih socijaldemokrata u Ljubljani nazočio zajedno s članom Predsjedništva SDP-a i međunarodnim tajnikom stranke Domagojem Hajdukovićem, a tamo su se sastali s predsjednikom Stranke europskih socijalista (PES) Sergejem Staniševim, s kojim su razgovarali o pripremama za buduće europske izbore.

Sastali su se i s predsjednikom Socijaldemokratske partije Austrije Christianom Kernom, s kojim su razgovarali o ponovnom inteziviranju suradnje između dviju stranaka, ali i država. Zaključak sastanka je, kako se navodi u priopćenju, da je regionalna suradnja Hrvatske i Austrije izuzetno bitna te da se dvije zemlje u Europi trebaju više oslanjati jedna na drugu, zbog sličnih problema koji ih muče.

14. travanj 2024 16:19