Aktualno
StoryEditor

Bernardić traži odgovor: Jesu li ‘strvinari‘ iz Knightheada pisali lex Agrokor?

09. Listopad 2017.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da odgovori hrvatskoj javnosti tko je lagao – njegov ministar financija Zdravko Marić ili njegov izvanredni povjerenik Ante Ramljak?

Nakon što je Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak objavio revidirano financijsko izvješće, Bernardić je prozvao Plenkovića da odgovori tko je pisao lex Agrokor i što su predstavnici strvinarskog fonda Knighthead radili u Vladi prije pisanja lex Agrokor, te stoji li Knighthead iza tog zakona.

Riječ je o tome da je Ramljak iščitao gubitak kapitala u vrijednosti od preko 20 milijardi kuna, pa se postavlja pitanje kako je svih ovih godina bilo moguće kroz knjige prikazati takav gubitak, kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

>>>Agrokor d.d. u gubitku 10,84 milijardi kn, kapital grupe u dvije godine smanjen za 22 milijarde kn

Todorić očito u ovom poslu nije bio sam, mnogi su mu pomagali i očekujemo da se utvrdi odgovornost, poručio je šef SDP-a. Ovo je i dalje nastavak brakorazvodne parnice između HDZ-a i Todorića, ustvrdio je Bernardić dodavši kako bi način na koji će se slučaj raspetljavati mogao biti poguban po hrvatsko gospodarstvo.

"Jedina pozitivna vijest u cijeloj priči je ta da ovakvo što u Hrvatskoj više neće biti moguće, neće biti moguće krivotvoriti financijske izvještaje, kao ni muljaže koje su se događale", smatra Bernardić.

Prije pet mjeseci Plenković je umjesto 40.000 radnih mjesta u Agrokoru spašavao jedno radno mjesto, svog ministra financija Zdravka Marića, koji je još u siječnju govorio da je u Agrokoru sve u redu, rekao je.

Bernardić je ustvrdio da će strvinarski fond Knighthead na transakciji Agrokora zaraditi 70 posto iznosa duga, te zatražio od Plenkovića odgovor kako je moguće da jedna tvrtka u takvoj situaciji toliko zaradi na posrnulom Agrokoru.

>>>Revizija utvrdila niz nepravilnosti, Ramljak podnio kaznenu prijavu i angažirao forenzičare

Traži i pojašnjenje od premijera u kakvoj je vezi s piscima lex Agrokor i zašto još nije stavio na dnevni red istražno povjerenstvo za Agrokor, te mu poručuje da se prestane skrivati iza redoslijeda glasanja i da se u srijedu u Saboru izglasa istražno povjerenstvo za Agrokor.

Kako je moguće da se pet mjeseci ne objavljuje nijedno financijsko izvješće o poslovanju Agrokora, a od Ramljaka smo čuli da je u tom razdoblju poslovanje Agrokora odlično, zapitao je, pozvavši Ramljaka da prikaže podatke o poslovanju Agrokora u zadnjih pet mjeseci.

Dosta je prakse u Hrvatskoj da se nekoga optuži za kriminal i korupciju, a taj završi tako da guli krumpire, kazao je Bernardić konstatiravši da Todorić definitivno nije mogao biti sam, bez mreže iz politike i kompanije.

Priča je sve mutnija i sve zamršenija i zato inzistiramo na istražnom povjerenstvu, zaključio je Bernardić, koji očekuje da se prvi pred povjerenstvom pojave Todorić, Plenković i Ramljak.

Petrov: Nema jednog žrtvenog jarca

Čelnik Mosta Božo Petrov, komentirajući  u ponedjeljak revidirano financijsko izvješće o Agrokoru, poručio je kako "nema jednog žrtvenog jarca" te da ako su HNB, Porezna uprava, Ministarstvo financija i svi političari šutili deset godina onda može govoriti jedino o prikrivenom, organiziranom, kriminalnom pothvatu.

"Nema jednog žrtvenog jarca jer ovdje očito nije funkcionirao sustav", izjavio je Petrov u Saboru.

Po onome što se danas moglo vidjeti, kazao je, odgovornost snose HANFA, Minstarstvo financija, porezna uprava, HNB.

>>>Revizija Agrokora: Konsolidirani gubitak 11,04 milijardi, a ukupni dug 56 milijardi kuna

"To su prava pitanja. Mi smo prije šest mjeseci izišli s informacijom da u Agrokor d.d. Porezna uprava nije provirila deset godina. Ako je HNB šutio deset godina, ako je Porezna uprava šutila 10 godina, ako su Ministarstvo financija i svi političari šutili deset godina onda ja mogu govoriti jedino o prikrivenom, organiziranom, kriminalnom pothvatu."

Petrov je podsjetio i kako je upravo Most uspio nametnuti temu Agrokora u Vladi.

Upitan treba li aktualni ministar financija Zdravko Marić dati ostavku Petrov je uzvratio protupitanjima: " Tko je poslao gospodina Marića na sastanak u Agrokor? Gospodin Plenković! Tko je od gospodina Marića tražio na sastanku u Vladi s gospodinom Todorićem da iznosi sve mogućnosti koje se mogu napraviti od strane države? Gospodin Plenković! Ja želim pričati o gospodinu Plenkoviću i njegovoj ulozi! I, to je razlog zbog čega on toliko brani gospodina Marića".

Naglasio je važnost formiranja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. "Želim poštene i čestite ljude u tom povjerenstvu, ako je to moguće", poručio je Petrov dodajući kako želi i da ono počne s radom odmah bez ikakvih odgoda.

Sinčić: Lažiranje izvješća u Agrokoru je sramota za zemlju i njezine institucije

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u ponedjeljak kako je "lažiranje izvješća u Agrokoru sramota za zemlju i njezine institucije, koje su prevare desetljećima tolerirale," te smatra apsurdnim da su predloženi članovi istražnog povjerenstva za Agrokor bili u vlasti u vrijeme kad su nastale nepravilnosti navedene u revidiranom financijskom izvješću Agrokora.

"Potrebno je objediniti sve kaznene prijave koje su desetljećima podnošene protiv Agrokora, a po njima ništa nije poduzimamo, s ovima zadnjima Ramljaka i Todorića te tražiti kaznenopravnu odgovornost svih uprava", istaknuo je Sinčić u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nakon predstavljanja revidiranih financijskih izvještaja Agrokora Grupe i Agrokora d.d.

>>>Mrak-Taritaš: Potvrđen je rođački kapitalizam, sprega privatnog kapitala i države

"Sada je potpuno jasno da su svi bivši predsjednici Vlade i ministri gospodarstva, poljoprivrede, a osobito financija znali odnosno morali znati sve što se događalo oko i u Agrokoru", ustvrdio je Sinčić.

"Povlaštenim kreditima, ogromnim poticajima, koncesijama nad zemljom i izvorima vode za male iznose, toleriranjem neplaćanja poreza, kršenje radničkih prava, korištenjem bonova i brojnim drugim pogodovanjima vlasti su dozvolile da Todorić od Agrokora napravi ono što je danas. Hrvatska je premala zemlja koliko je Agrokor velik, a ogromne rupe i prevare koje su se sada pokazale ministri su sigurno uočili i mnogo prije te upravo zato tražimo njihovu političku odgovornost. Apsurdno je da su predloženi članovi Povjerenstva za Agrokor svi odreda bili ili jesu u vlasti u vrijeme kad su nastale navedene nepravilnosti", istaknuo je predsjednik Živog zida u priopćenju.

HNS se ne želi miješati u sudske procese ni individualnu odgovornost pojedinaca

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati priopćila je da se glede predstavljenog revidiranog financijskog izvješća Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe ne želi miješati u sudske procese ni potencijalnu individualnu odgovornost pojedinaca, te da je zanima isključivo budućnost Agrokora.

Prošlost Agrokora načelno je svima jako dobro poznata i neupitno je da je riječ o koncernu koji je imao velikog utjecaja na hrvatsku industriju i poljoprivredu. Napravljeno je puno dobrih poteza, ali i onih loših, što je rezultiralo time da je kompanija zapela u velike financijske probleme. Kako je do toga došlo i tko je za to odgovoran istražit će mjerodavna državna tijela i institucije koje će, utvrde li se nepravilnosti, u konačnici postupiti sukladno zakonima Republike Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Za HNS je najvažnija budućnost i buduće poslovanje Agrokora s fokusom na njegovo daljnje razvijanje, na dobrobit svih njegovih zaposlenika i hrvatskog gospodarstva općenito s naglaskom na vraćanje dugova svim dobavljačima, spašavanje radnih mjesta, te očuvanje hrvatske poljoprivrede i industrijske proizvodnje, kaže se.

HNS poziva sve aktere na hrvatskoj političkoj sceni na ozbiljnost i odgovornost u javnoj komunikaciji u slučaju Agrokor.

20. travanj 2024 14:53