30. travanj 2018.

Bernardić u čestitki za 1. svibnja predložio povećanje minimalca na 4 tisuće kuna

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je svim hrvatskim građankama i građanima uputio čestitku povodom Međunarodnog praznika rada 1. svibnja s porukom da je SDP bio i ostat će zaštitnik prava radnika, koji žive sve teže te svakodnevno iseljavaju, pa predlaže povećanje minimalne plaće na 4.000 kuna ili 60 posto prosječne plaće.

>>>Pavić čestitao 1. svibnja i podsjetio na rast zaposlenosti u Hrvatskoj

Bernardić u čestitki upozorava kako radnici u Hrvatskoj rade za male plaće, čak 70 posto radnica i radnika radi za plaću ispod 5.000 kuna, 100.000 radnika radi za plaću ispod 3.000 kuna, odnosno za minimalnu plaću, uvjeti rada su nesigurni, ljudi uglavnom rade na određeno ili preko agencija koje iskorištavaju i izrabljuju ljude.

Oni, istaknuo je, ne mogu planirati svoju obitelj jer nemaju elementarne uvjete za život, da ne mogu ni platiti vrtić djetetu, "da ne spominjem ostale troškove života".

>>>Plenković u čestitki za Međunarodni praznik rada pocrtao stvaranje poticajnog gospodarskog okruženja

"SDP je bio i ostat će najveći zaštitnik radničkih prava, jer smo kroz brojne prijedloge zakona i zakonske inicijative pokazali da stvarno štitimo prava radnika u Hrvatskoj. Tako će to biti i u budućnosti. Konkretno, SDP predlaže povećanje minimalne plaće radnika na 4.000 kuna ili 60 posto prosječne plaće", zaključuje Bernardić.