08. travanj 2018.

Bernardić: Veliki pad podrške HDZ-u rezultat je stranačke podjele oko Istanbulske konvencije

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je komentirao najnovije rezultate CRO Demoskopa prema kojima raste biračka potpora toj stranci, a HDZ bilježi najnižu izbornu podršku od posljednjih parlamentarnih izbora, ocijenivši da je "veliki pad" HDZ-a rezultat podjela u toj stranci zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, ali i svađe s koalicijskim partnerima oko bitnih pitanja poput onoga o kurikularnoj reformi te neprovođenja reformi.

>>>Zahuktava se neslaganje Stiera i Plenkovića oko Istanbulske konvencije

"Veliki pad HDZ-a je očito rezultat podjela u toj stranci zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, ali i svađe s njihovim koalicijskim partnerima oko bitnih pitanja poput onoga o kurikularnoj reformi. Sada vidimo da se i Crkva počela udaljavati od HDZ-a, a tu su i katastrofalne izjave i inicijative ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić, ministra zdravstva Milana Kujundžića i sl. Svemu treba dodati i neprovođenje reformi. HDZ je zadnjih godinu dana u padu, ali taj pad je danas evidentniji nego prije", kazao je novinarima predsjednik SDP-a koji je danas bio na proslavi Dana Grada Pregrade koji se tradicionalno slavi na Bijelu nedjelju.

Prema rezultatima ovomjesečnih istraživanja CRO Demoskopa, na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 26,8 posto (prema 28,9 posto iz ožujka). Osim što je sadašnja razina izborne podrške stožernoj stranci vladajuće koalicije najniža od posljednjih parlamentarnih izbora, HDZ bilježi i najveći međumjesečni pad izborne podrške (-2,1 postotni bod) u ovom mjesečnom istraživanju.

>>>Stier: Značenje riječi ‘rod’ u Istanbulskoj u kontradikciji s biološkim činjenicama

SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 21,1 posto (u odnosu na 20,8 posto iz ožujka). Tako se prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom spustila na razini od 5,7 posto, što je ujedno i najmanja međusobna razlika u posljednjih godinu dana.

Bernardić je ujedno izrazio uvjerenost da će SDP nastaviti rasti te je ustvrdio da je ta stranka stabilna i spremna po treći put preuzeti odgovornost za ovu zemlju, priopćili su iz te stranke.

U govoru koji je održao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pregrade, predsjednik SDP-a je istaknuo kako je "ponosan što se u Pregradi, zahvaljujući gradonačelniku Marku Vešligaju, u praksi provode politike koje se u SDP-u donose i iza kojih stranka stoji, vjerujući da se njima mijenja život u zajednici na bolje". Osvrnuo se na nedavno iskustvo s elementarnim nepogodama koje su pogodile područje Pregrade kroz veljaču i ožujak te kazao kako je ono pokazalo da se taj problem treba rješavati sustavno.

>>>Bernardić: Socijaldemokracija danas, više nego ikad, potrebna Europi i svijetu

Dodao je kako je grad Pregrada jedan od uspješnijih primjera u Hrvatskoj jer su donesenim mjerama postali jedno od ugodnijh mjesta za život, pogotovo za mlade obitelji. "Pregrada kao i cijelo Zagorje, državnom proračunu, zahvaljujući uspješnim gospodarstvenicima, daje znatno više od onoga što dobija natrag zbog centralizirane države koju imamo i to treba mijenjati. Decentralizacija je temelj razvoja", poručio je Bernardić koji je obilježavanju nazočio zajedno s članovima Predsjedništva stranke i saborskim zastupnicima Domagojem Hajdukovićem i Sinišom Hajdašem Dončićem.