04. listopad 2017.

Bettel: Ekstremna desnica nije Darth Vader, ali protiv ekstremizma se svi moramo boriti

Xavier Bettel, predsjednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga, tijekom prošlotjednog druženja s novinarima iz Europske unije u sjedišnjici Europske investicijske banke bez dlake na jeziku iznio je svoje stavove o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Uniji te najbolji scenarij za uspješnu gospodarsku budućnost EU27, a to je, kako je više puta naglasio, Europa s više brzina.

>>> Istraživanje: EIB će do 2020. stvoriti 2,25 milijuna novih radnih mjesta diljem EU

Poznat i kao prvi čelnik u Europskoj uniji u istospolnom braku, Junckerov nasljednik u luksemburškoj premijerskoj fotelji Bettel se osvrnuo na izbore u Njemačkoj te izrazio veliku zabrinutost oko porasta nacionalizma i populizma koji je bio vidljiv i tijekom nedavnih predsjedničkih izbora u Francuskoj.

- Moramo se boriti, inače će pobijediti ‘tamna strana‘. I mi političari, i vi građani imamo zajedničku odgovornost boriti se i pobijediti taj najjednostavniji način vladavine – populizam. Svaki nacionalističko, ekstremističko ili rasističko obojani eksces mora se javno osuditi. To je strahovito važno, a jednako tako apeliram na sve države EU da se posvete medijskom opismenjavanju mladih, kojima je često jedini izvor informacija Facebook, kazao je Bettel te u svojoj nonšalantnoj maniri na novinarski upit misli li konkretno na AfD kada govori o ‘tamnoj strani‘ pojasnio kako pod time podrazumijeva svaki politički program koji stječe popularnost kriveći druge ljude. No, prema njegovu mišljenju, mnogo je izjava AfD-a koje treba javno prozvati kada kažu nešto neprihvatljivo.

>>> Hrvatski analitičari smatraju kako će AfD tek pokazati pravo lice

- Ekstremna desnica svakako nije vedro nebo na horizontu za nas. Dakako, nismo u Ratovima zvijezda i s druge strane nije Darth Vader i ne možemo se odnositi prema ekstremno desnim strankama kao našim neprijateljima, obrazložio je Bettel dodavši kako je iznimno zadovoljan što su Angela Merkel i Emmanuel Macron čelni ljudi Njemačke i Francuske jer samim time neće se morati pauzirati još deset godina prije no što se zaista počnu provoditi reforme u Europskoj uniji.

Prvenstveno pritom misli na uspostavu jedinstvenog digitalnog tržišta o kojem, kako kaže, više ne može slušati. – Moramo početi provoditi taj plan u djelo, zlo mi je o tome više slušati. Ne moraju svi na tome raditi, ali oni koji žele, neka im to bude omogućeno.

U istom tonu ističe kako kako Europa na mnogo načina već funkcionira po principu više brzina. Nije moguće sve fiskalno harmonizirati, a nije u redu ni da su brojne države taoci zemalja koji se opiru promjenama i na taj način koče razvoj onih koji su za njega spremni.

>>> Plenković pozvao na oprez s ‘višebrzinskom Europom’

- Prefereiram Europu s više brzina radije nego Europu koja ne funkcionira. Radije neka napreduje u dvije brzine, nego da se ne miče s mjesta. Ako netko neće avionom, neka ide autobusom. Duže će im trebati, ali neće blokirati druge.

Bettel nije propustio iskomentirati nedavno predstavljeni Junckerov plan s kojim se ne slaže u potpunosti, što se moglo vidjeti i u prijenosu tog govora iz Europskog parlamenta.

- Nije pravo vrijeme za određene promjene. Bugarima sasvim sigurno sada ne treba euro. Rumunjska i Bugarska ulažu ogromne napore da se uvede Schengen, ali s obzirom na to da u ovom trenutku ne možemo imati zajedničku migracijsku politiku i da bi samim time te zemlje postale taoci svojih susjeda, a nisu zadovoljeni ni osnovni uvjeti, takav scenarij ne dolazi u obzir. Činjenica da Britanija odlazi iz EU, ne znači da je nužno hitno širenje eurozone i uvođenje Schengena na područjima koja za to nisu spremna, ustvrdio je Bettel.

>>> Juncker: EU je danas bolje, ne bismo trebali biti previše oprezni

Dotaknuo se i pitanja nepoštivanja odluka europskih sudova te država poput Mađarske i Poljske koje smatraju kako bi svim zemljama koje se oglušuju na presude i ne poštuju europsku pravnu stečevinu trebalo ukinuti pravo na korištenje sredstava iz europskih fondova. - Takvo rješenje zadnja je opcija kojoj bi trebalo pribjeći, jer bi to vrlo vjerojatno polučilo suprotan učinak od očekivanog, zaključio je luksemburški premijer uz opasku da ne treba kriviti Bruxelles za sve što zapinje, jer ‘Bruxelles, to ste vi‘.