Aktualno
StoryEditor

Beus Richembergh: Vrdoljakov tweet je unio pomutnju

04. Lipanj 2017.

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh komentirao je prve izlazne ankete prema kojima kandidatkinju HNS-a i HDZ-a Anku Mrak Taritaš tijesno pobjeđuje aktualni gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši da su to u stranci i očekivali te je ocijenio da joj u kampanji nije pomogao ‘tweet‘ predsjedndika stranke koji je dao naslutiti da bi ta stranka mogla u koaliciju s HDZ-om.

Prema prvim izlaznim anketama Bandić osvaja 51,43 posto glasova, a kandidatkinja HNS-a i SDP-a Anka Mrak Taritaš 48,57 posto glasova.

"Rezultat je prema izlaznim anketama za koje još uvijek nemamo podatke do koliko sati su prikupljane, vrlo tijesan. Vodi se praktički borba za svaki glas. To smo i očekivali, takvo je bilo raspoloženje biračkoga tijela", kazao je Beus Richemberg.

>>>Grbin: Bandić izgubio potporu i uvjerljivost

Podsjetio je da su ranije ‘poolovi‘ govorili da je Bandićeva prednost puno veća, istaknuvši da se sad ispostavilo da to baš i nije tako. "Nadam se da je u zadnjih nekoliko sati ipak došlo do povećanja broja glasova u korist Mrak Taritaš i da su oni birači koji su htjeli promjene doista došli na svoje i iskoristili tu priliku", dodao je.

Ocijenio je i da Mrak Taritaš nije pomogao ‘tweet‘  predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je dao naslutiti da bi mogli u koaliciju s HDZ-om.

"Takve spekulacije unijele su pomutnju kod dijela biračkog tijela. Takve spekulacije štetile su nam i u prvom krugu i na mnogim drugim izbornim mjestima i drugim mjestima gdje su naši kandidati bili suprotstavljeni HDZ-ovim kandidatima, ali mislim da je Mrak Taritaš jasno, glasno i na vrijeme artikulirala tu poruku da od toga nema ništa", kazao je Beus Richemberg.

Upitan za vlastiti stav oko koalicije s HDZ-om, poručio je da je HNS stranka u kojoj odluku ne donosi predsjednik.

"Nismo ‘one-man band‘, u tom smislu konačne odluke mogu donositi samo Predsjedništvo i Središnji odbor stranke koji će se sastati ovoga tjedna. Dokle god ne odluče drugačije, na snazi je odluka Predsjedništva prije mjesec dana da nema sudjelovanja u preslagivanju niti ulaska u koalicije niti s HDZ-om niti Mostom.

Pusić: Nadamo se najboljemu za Zagreb i Mrak Taritaš

Počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić izrazila je nadu da će pobjedu u tijesnoj utrci ipak odnijeti Mrak Taritaš.

"Vrlo tijesna utrka. Radije bih da je Mrak Taritaš u onom tijesnom malo više. Sve izlazne ankete su u okvirima statističke pogreške. Nadamo se najboljemu za Zagreb i Mrak Taritaš", istaknula je.

Ocijenila je da je Mrak Taritaš vrlo jasno i nedvosmisleno reagirala na Vrdoljakov ‘tweet‘, poručivši da se ne bira predsjednik HNS-a nego Mrak Taritaš, i da je pitanje što ona kaže u tom slučaju i kako se postavi.

Pusić je pak ocijenila i da je ono što je Mrak Taritaš najviše pomoglo ona sama - "činjenica da je ona osoba koja je idealna za taj posao". "U uvjetima neravnopravne borbe je postigla ravnopravni rezultat, a držimo fige da je on malo bolji", dodala je.

Odučno je protiv toga da HNS koalira s HDZ-om.

Mrak Taritaš: Veliki je uspjeh doći Bandiću na ovako malu razliku

“Vidjet ćemo što će biti, vidjet ćemo kako će biti, no doći gospodinu Bandiću na ovako malu razliku… Mislim da se svi možemo složiti da je to velik uspjeh. Ali, naravno, pravi uspjeh je pobjeda. Na kraju ćemo vidjeti", rekla je HNS-ova i SDP-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu u izbornom stožeru u noćnom klubu "Klub".

Mrak Taritaš se tamo pojavila nešto prije 20 sati, a došli su je podržati i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Ostojić je izjavio da očekuje pobjedu Mrak Taritaš. "Svi koji žele prosperitet su za nju. Nitko tko tajno radi po noći nije dobro prošao u hrvatskoj politici. HNS nikad nije koalirao s HDZ-om. SDP ima stabilne partnere", komentirao je Ostojić.

20. travanj 2024 12:05