Aktualno
StoryEditor

Bez presedana: Film o čudovištu osvojio Zlatni globus za najboljeg redatelja

10. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=ykv23HpruCo

Od samih početaka kinematografije čudovišta su pronašla svoje mjesto u svijetu filma. Od nijemih filmova pa do ere blockbustera, tragične nakaze i zla stvorenja prodavali su ulaznice. Od crno-bijelog hororca Nosferatu do Netflixa čudovišta su nadživjela showbiz trendove i generacijske promjene, ipak ni jedno od čudovišta do sada nije dobilo neku od najprestižnijih nagrada Hollywooda.

No, u nedjelju se to promijenilo kada je Guillermo del Toro osvojio Zlatni globus za najboljeg redatelja za svoj film The Shape of Water, javlja Syfy. U konkurenciji za tu nagradu bili su Steven Spielberg, Ridley Scott i Christopher Nolan, sve sami predstavnici sci-fi filmova.

Pobjeda nije značajna samo redatelju, već i cijelom žanru. Del Toro je veći dio svog govora prilikom dodjele nagrade posvetio objašnjavanju svoje doživotne ljubavi prema čudovištima.

‘Od djetinjstva sam bio vjeran čudovištima, ona su me spasila i oslobodila. Jer čudovišta su, vjerujem, sveci zaštitnici od bolesti naše blažene nesavršenosti, kazao je del Toro.

>>>VIDEO: Najbolje komedije 2017.

U tom trenutku, del Toro nije samo primio prvu veliku nagradu za režiju filma o čudovištima, već je i ostvario veliki doprinos priznanju omalovažavanog žanra. Jedini film sličnog žanra koji je do sada osvojio nagradu je Egzorcist koji je 1974. dobio Zlatni globus za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju sporednu glumicu i najbolji scenarij. Međutim, od 10 nominacija za Oscara, film je osvojio samo nagradu za scenarij i zvuk.

To je postavilo svojevrsni presedan koji se u velikoj mjeri ponavlja iz godine u godinu, najbolji filmovi sa čudovištima i sci-fi filmovi dobivaju nagrade samo u slabijim kategorijama kao što su one za zvuk i vizualne efekte.

>>>VIDEO: ‘It’ – Nakon 44 godine Egzorcist izgubio titulu najprofitabilnijeg hororca

Iako je bilo nekoliko naznaka da industrija počinje odavati poštovanje filmovima o čudovištima, takvi filmovi su i dalje marginalizirani. Žiri Zlatnog globusa je bez sumnje ovogodišnjom dodjelom ispravio nepravdu, a za generacije filmaša i filmofila, pobjeda filma The Shape of Water potiho označava prekretnicu prema dobu poštivanja takvog žanra u filmskoj umjetnosti.

17. travanj 2024 14:59