Aktualno
StoryEditor

‘Bez točnog rješenja‘: HEP nadigrao žestoku konkurenciju na jubilarnom CSC-u

20. Travanj 2017.

HEP je pobjednik jubilarnog desetog natjecanja u rješavanju poslovnih slučajeva Case Study Competition (CSC) koje se odvijalo u srijedu i četvrtak u zagrebačkom hotelu DoubleTree Hilton. Poslovnim modelom koji koristi već postojeću infrastrukturu, a energetski je učinkovit i omogućuje uštede vlasnicima poslovnih zgrada - tim HEP-a osigurao je pobjedu nad timovima Alarm automatike, Cemexa, Francka, HPE-a, IN2, JGL-a, Styrije i Vipneta.

>>> Burza električne energije

- Ne postoji točno rješenje. Isti problem može se sagledati na mnogo različitih načina. Svako od rješenja koje ste ponudili ima mjesta za poboljšanja, ali došli smo do zaključka da je pobjednički slučaj veoma dobro i jasno riješen - kazao je predsjednik žirija dr. Brane Kalpič, stručnjak za strategiju i poslovne modele i predavač na IEDC Poslovnoj školi Bled te Saïd Business School na Sveučilištu u Oxfordu, prilikom proglašenja pobjednika te pohvalio usmjerenost i jasnu logiku poslovne strategije koju je ponudio tim HEP-a. Objasnio je da su neki timovi želeći obuhvatiti što više toga izgubili fokus, što je veoma čest slučaj i u realnim poslovnim situacijama koji vodi ka neuspjehu.

Svih devet timova u srijedu je dobilo isti zadatak osmišljanja usluge kojom bi se mogli uključiti na novo tržište e-mobilnosti i rok od 24 sata da timskim radom dođu do najboljih rješenja. - To je super teambuilding, istaknula je Manca Debeljak, voditeljica Alumni pisarne bledske IEDC škole.

- Bilo je zanimljivo. Case study je bio jako zahtijevan s mnogo informacija koje je trebalo proučiti, shvatiti, staviti u neki okvir i smisliti rješenje koje ima uporište u stvarnosti, koje je izvedivo i ima nekakav profit za nas kao tvrtku i korisnike, rekao je Matej Gržeta iz pobjedničkog tima.

>>> Moody’s popravio dugoročni kreditni rejtinga HEP-a iz negativnog u stabilan

Njegov timski kolega Vedran Prpić osvrnuo se na reakcije ostalih ekipa koje su činjenicu da je zadatak vezan uz područje energetike, a među natjecateljima su predstavnici nacionalne elektroenergetske kompanije protumačile kao njihovu prednost.

Prpić se ne slaže s time jer je i HEP-u tržište e-mobilnosti i e-vozila još novo. - Većina nas radi u različitim dijelovima HEP-a i nismo nužno direktno povezani s tržištem e-vozila. U određenim trenucima znanja o našoj tvrtki i električnoj energiji čak su nam i otežavala donošenje odluke da krenemo u nekom smjeru jer smo bili svjesni svih nedostataka. Tako da ne bih rekao da smo u startu imali prednost u odnosu na ostale, kazao je taj član pobjedničkog tima koji će u rujnu sudjelovati u jednodnevnom seminaru u prostorima bledske poslovne škole IEDC te odmjeriti snage s pobjednicima ostalih pet zemalja u kojima se CSC provodi.

Natjecanje organizira hrvatski IEDC Alumni klub s ciljem promocije dodatnog poslovnog obrazovanja te cjeloživotnog učenja među mladim menadžerima i voditeljima hrvatskih tvrtki. Nastalo na inicijativu hrvatskog IEDC Alumni kluba, danas se CSC natjecanje provodi i u Sloveniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji te Makedoniji.

- Pronalazak rješenja na ovakav analitički i sistematični način metoda je kojima se škole poput IEDC-a svakodnevno koriste. Slični zadaci na IEDC-ovom MBA studiju rješavaju se također u grupama jer je izrazito bitna ta dinamika tima. Tako se to radi i u biznisu. Svi su bili iznenađujuće dobri s obzirom da nemaju završen MBA i alate koji se tamo stječu za rješavanje ovakvih slučajeva. Na kraju je presudila konzistentnost poslovnog modela HEP-ova tima, zaključila je Anita Hukelj, predsjednica Alumni kluba Hrvatska te članica žirija CSC natjecanja.

02. svibanj 2024 01:06