Aktualno
StoryEditor

Bezdušne zvjerokradice provalile u zoo, triput pucale u bebu nosoroga i ukrale mu rog

08. Ožujak 2017.

Tužne vijesti stižu iz zoološkog vrta u blizini Pariza gdje su u ponedjeljak navečer zvjerokradice triput nosoroga upucale u glavu, a nakon toga mu motornom pilom odrezale rog. Ubijenog Vincea, tek četiri godine starog nosoroga, pronašao je čuvar, a napad se dogodio unatoč nadzoru sigurnosnih kamera i pet članova osoblja koji su tada bili u zoološkom, objavio je Independent.

Portal Le Parisien izvijestio je kako se nagađa da su zvjerokradice provalile u zoo te ušle u ograđeni prostor u kojemu su, osim Vincea, živjeli i petogodišnji nosorog Bruno i 37 godina stara Grace. Nagađa se i o tome da su planirali ukrasti i njihove rogove, no činjenica da je rog drugog nosoroga djelomično odrezan ukazuje na to da nepoznati počinitelj nije imao dovoljno vremena ili da mu je zakazala oprema. Bruno i Grace su zdravi i na sigurnom.

>>>‘Igra bjelokosti’, film protkan nevidljivim koncima ljudskih interakcija i ekonomskih sila

Vince je rođen u rujnu 2012. u zoološkom vrtu Burgers u Nizozemskoj, a u ožujku 2015. je stigao u Pariz zajedno s Brunom. Rogovi nosoroga na crnom tržištu postižu cijenu od otprilike 30 tisuća funti po komadu, a posebno su traženi u Kini gdje se vjeruje da imaju afrodizijska svojstva.

Ovo je prvi slučaj u Europi da su krivolovci ubili životinju koja živi u zatočeništvu, a krađa bjelokosti najčešće se odvija u aukcijskim kućama i na raznim izložbama.

Još uvijek nije otkriveno koja vrsta pištolja je korištena za ubojstvo. Na Facebook stranici zoološkog vrta stoji objava kako su djelatnici šokirani događajima, posebno Vinceov čuvar koji je bio jako vezan za njega. Bijeli nosorog je drugi po veličini sisavac nakon slona. Ova vrsta je nekad bila na rubu izumiranja, ali u ovom trenutku postoji oko 20 tisuća jedinki u svijetu, unatoč kontinuiranom riziku od krivolova.

05. svibanj 2024 19:19