Aktualno
StoryEditor

Bezos potukao Gatesa na Forbesovoj listi najbogatijih Amerikanaca, Soros najveći gubitnik

04. Listopad 2018.

Ohrabreni jakim tržištem dionica, 400 najbogatijih Amerikanaca imali su još jednu rekordnu godinu. Minimalna neto vrijednost potrebna za ulazak u ovaj elitni klub popela se na 2,1 milijarde dolara, 100 milijuna više nego prošle godine, što je ujedno i najveća vrijednost dosad. Ukupna neto vrijednost te grupe najbogatijih porasla je do rekordnih 2,9 bilijuna, 7 posto više nego 2017. Osim toga, prosječna neto vrijednost po članu bila je 7,2 milijarde, što je značajan porast u usporedbi s prošlogodišnjih 6,7 milijardi dolara. Naravno, prosjek su povećali oni na samom vrhu liste, naime, polovicu ukupnog bogatstva drži 45 najbogatijih u zemlji, piše Forbes.

>>>Amazon zaradio bilijun dok njegovi radnici preživljavaju na državnoj pomoći

Po prvi puta od 1994. godine, lista ima novo lice na čelnoj poziciji - šef Amazona Jeff Bezos skinuo je s trona Billa Gatesa koji je tamo sjedio pune 24 godine. Bezos je i prva osoba se na tom mjestu našla sa bogatstvom koje prelazi 100 milijardi dolara, on ima 160 milijardi. Također je i najveći dobitnik ovogodišnje liste, njegovo je bogatstvo u godinu dana naraslo za rekordnih 78,5 milijardi dolara. Gates, koji je pao na broj dva, kaska za Bezosom za 63 milijarde dolara.

Deset najbogatijih na listi zajedno vrijede gotovo 730 milijardi dolara (lani 610). Upravo zbog tih "orkanskih visova", više od trećine američkih milijardera, njih 204, nisu bili "dovoljno bogati" da uđu u klub najbogatijih.

Ako se rezultati gledaju u postocima, najveći je dobitnik Jack Dorsey, glavni izvršni direktor Twittera i tvrtke Square, koja upravlja istoimenim servisom za mobilno plaćanje. Njegovo je bogatstvo poraslo čak 186 posto u godinu dana, na 6,3 milijarde dolara, za što je zaslužan rast dionica Squarea.

U usporedbi s prošlogodišnjom listom, najveći je gubitnik George Soros, čija je neto vrijednost pala sa 23 milijarde dolara na 8,3 milijarde. Razlog je bio prebacivanje 18 milijardi dolara u Sorosevu humanitarnu fondaciju Open Society, a Forbes ne uračunava tu imovinu kao nečiju neto vrijednost.

>>>Bill Gates novim projektom redizajnira zahode

Zanimljiv je i podatak kako je američki predsjednik Donald Trump na listi pao za 11 mjesta i sada je 259. najbogatiji Amerikanac, iako je njegova neto vrijednost ostala ista kao i lani - 3,1 milijardu dolara.

17. travanj 2024 10:10