Aktualno
StoryEditor

Bilić: Gradovi moraju biti ključni partneri u kreiranju politike regionalnog razvoja

09. Svibanj 2018.

Okrupnjavanje jedinica lokalne samouprave i suradnja bez obzira na politiku, jedna je od poruka međunarodne konferencije ‘Gradovi – predvodnici u energetskoj tranziciji‘, koja je održana u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna u Tehnološkom parku.

Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike istaknuo je da jednako kao što je energetika važna za današnju ekonomiju, tako je i održivi okoliš nešto što nikako ne smijemo zanemariti kada govorimo o gospodarstvu.

- Tu u obzir treba uzeti obnovljive izvore energije i razvoj novih tehnologija. U fazi izrade nove energetske strategije poseban naglasak stavit će se upravo na održivu energetiku i zaštitu okoliša – rekao je Milatić te dodao da su njihovi ciljevi osiguravanje energetske neovisnosti.

>>>Prihvaćena Strategija razvoja urbane aglomeracije Split ‘teška’ 63 milijuna eura

Grad kao predvodnik razvoja

Da unazad nekoliko godina nažalost suradnja između nacionalne vlasti i lokalne vlasti nije bila na nekom zavidnom nivou, no da se međutim u zadnje vrijeme suradnja popravlja, naglasila je Kristina Bilić, pomoćnica ministrice iz Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u sklopu panela o tome jesu li gradovi i vlade prijatelji ili protivnici.

- Gradovi moraju biti ključni partneri u kreiranju politike regionalnog razvoja. Imamo cijeli paket zakona koji se veže za regionalni razvoj RH. Konkretno, našim Zakonom o regionalnom razvoju definirane su četiri urbane aglomeracije – Zagreb, Osijek  Rijeka i Split. Grad bi morao biti predvodnik razvoja svoje regije i uključivati sve ključne dionike u rješavanje problema, a onda je na nama da smislimo i osiguramo izvore financiranja, bilo da se radi o sredstvima EU ili o nacionalnim sredstvima – poručila je Bilić.

S druge strane, istaknula je da u tom segmentu nedostaje ljudskih kapaciteta i da im trebaju produžene ruke na terenu te da je Ministarstvo to prepoznalo kroz regionalne koordinatore.

- Bio nam je cilj da oni pripremaju projekte za svoje jedinice lokalne uprave i samouprave besplatno za što će dobiti novce od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Idemo u tome smjeru da oni imaju javne ovlasti, da mogu raditi za jedinice lokalne samouprave i ministarstva. To dosad nije bio slučaj i dobro znate da u Hrvatskoj imamo 304 jedinice lokalne samouprave koje su potpomognuta područja, a naravno da takve jedinice nemaju sredstava za pripremiti projekt i platiti dokumentaciju – rekla je Bilić.

>>>EU financira uređenje dnevnih bolnica i kirurgija Opće bolnice Karlovac

Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša rekla je da su od urbane aglomeracije vidjeli samo da je to dobar pokušaj.

- Moramo u gradovima riješiti promet, vodu, kanalizaciju… Gradovi i vlade moraju biti partneri i to je preduvjet za daljnji razvoj. Mislim da moramo okrupniti jedinice lokalne samouprave, da ih imamo previše i da bi kroz to okrupnjavanje dobili puno na efikasnosti u našoj zemlji, naglasila je Jozić.

Vlada parner svim JLS

Da je Vlada RH partner svim jedinicama lokalne i područne samouprave i da moraju zajedno funkcionirati, konstatirao je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice.

- Reći ću sad kao političar - dobili smo odgovornost od građana Velike Gorice i sve kolege koji su načelnici, gradonačelnici i župani imaju određene programe s jasnom vizijom i oni to moraju realizirati. Naravno, to nije sve moguće iz vlastitih proračuna i na ovaj način moramo aplicirati prema fondovima EU preko naših ministarstava i vjerujem da će suradnja u godinama koje su pred nama biti plodonosna i da će to osjetiti i građani u sredinama u kojima žive, bio je optimističan Kolarec.

Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika Grada Rijeke rekla je da gradovi i vlade nisu protivnici jer je jako puno je projekata uspješno završeno te da je jako puno projekata u pripremi i u realizaciji.

25. travanj 2024 01:34