Aktualno
StoryEditor

‘Biljna Noina arka‘ prikupila gotovo milijun vrsta sjemena

27. Veljača 2018.

Iako trenutačno u svijetu postoji oko 1700 banki sjemena raspoređenih u preko stotinu država, ona na norveškom arhipelagu Svalbardu koju nazivaju i ‘Biljnom Noinom arkom‘ do desetog je rođendana, koji je proslavila u ponedjeljak, uspjela prikupiti gotovo milijun vrsta sjemena.

Treba podsjetiti da su banke sjemena mjesta koja pohranjuju sjeme različitih vrsta biljaka kako bi ih se očuvalo u slučaju različitih prirodnih katastrofa, ratova, bolesti i sličnih događaja zbog kojih bi neko sjeme ili biljka mogli nestati. U takvim se skladištima čuvaju različite vrste sjemena, od različitih usjeva pa sve do sjemenja rijetkih i ugroženih vrsta koje bi mogle izumrijeti.

>>>Norveška dobiva novi ‘trezor sudnjeg dana’ za pohranu podataka

Mnoge od spomenutih ustanova nalaze se u zemljama u razvoju zbog čega brojnima prijete prirodne katastrofe i ratovi ili ih se jednostavno ne održava dobro te imaju financijskih problema.

Upravo zato prije deset je godina pokrenut projekt osnivanja globalnog skladišta sjemenja na novreškom Svalbardu, čija je svrha poslužiti kao svojevrsna "sigurna kopija" sjemena u slučaju da originalna zaliha u nekoj od zemalja svijeta iz bilo kojeg razloga nestane.

Trezor na Svalbardu, koji je otvoren 2008., u ponedjeljak je proslavio svoj deseti rođendan preuzevši isporuku s više od 76.000 vrsta sjemena. Premda se nalazi u Norveškoj, ovo skladište sjemena pripada zemljama donorima i raznim svjetskim institucijama.

>>>‘Posao’ proizvodnje mesa preuzet će biljke

- Iznimno sam sretan što mogu izvijestiti da je u posljednjih deset godina, otkad smo otvorili ovu banku 26. veljače 2008., do danas kroz ova vrata prošlo 1.059,646 sorta usjeva, izjavio je u ponedjeljak norveški ministar poljoprivrede Jon Georg Dale.

- Trenutačno ovdje čuvamo 967,216 vrsta usjeva, s obzirom na to da su u međuvremenu neke vrste sirijskog sjemena povučene da bi se nakon borbi u Alepu ponovno posadile na izvornom tlu, pojasnio je Dale.

Banka sjemena udaljena je oko 1000 kilometara od Sjevernog pola i nalazi se u arhipelagu Svalbard koji je veličine dviju Belgija. Ondje živi oko 2300 stanovnika.

[caption id="attachment_266118" align="aligncenter" width="844"] Svalbard[/caption]

Idealno mjesto

Idealnim mjestom za skladištenje smatra se ponajprije zato što je dovoljno udaljeno od bilo kakvih sukoba, a potom i zbog savršenih klimatskih i geoloških prilika potrebnih za pohranu sjemena.

Treba znati da se sjeme mora održavati na niskoj temperaturi kako ne bi proklijalo, odnosno kako bi se usporilo njegovo starenje.

Usto je mjesto lako dostupno i ima pouzdan izvor energije u blizini.

S obzirom na to da se ondje nalazi permafrost, temperatura nikad ne prelazi 3,5 Celzijevih stupnjeva. Stijena oko same zgrade je pješčenjak, dovoljno stabilan da se unutar njega iskopa prostor za zgradu, a ujedno ima i niske razine zračenja.

Ako dođe do podizanja razine mora i otapanja leda, zgrada je i dalje sigurna jer se nalazi na 130 metara nadmorske visine, a i dovoljno je duboko u stijeni pa ne može biti ugrožena.

15. travanj 2024 10:43