Aktualno
StoryEditor

Bill Gates objavio listu knjiga koje su ga ‘uvukle u zečju rupu‘ tijekom 2016. godine

10. Prosinac 2016.

Bill Gates, filantrop i suosnivač Microsofta, objavio je popis svojih omiljenih knjiga iz 2016. godine, a one uključuju eseje o tenisu i literaturu o električnoj mreži.

- Sve su me uvukle u zečju rupu neočekivanih spoznaja i užitaka - veli Gates i nabraja sljedeće, njemu najdraže naslove u ovoj godini:

String Theory,  David Foster Wallace

Za djela pokojnog autora Gates se voli našaliti da su kolekcija eseja zbog koje će svaka osoba ‘izgledati jako pametno‘ kada ih čita tijekom putovanja vlakom ili avionom jer će se činiti da proučava fiziku iako čita o tenisu.

- Koliko god ja volio ovu knjigu zbog uvida u igru, volim je i zbog samog stila pisanja. Sada razumijem zašto ljudi govore o Wallaceu s istom dozom strahopoštovanja koje obožavatelji tenisa koriste kada govore o Roger Federeru ili Sereni Williams. Wallaceova sposobnost izražavanja je zapanjujuća. On je umjetnik koji se približava platnu s istim uljanim bojama koje su svi prije njega koristili, ali ih primjenjuje na prekrasan, nov i kreativan način.‘

Shoe Dog, Phil Knight

Phil Knight prisjeća se kako je, tek nakon završetka poslovne škole, posudio 50 dolara od svog oca da bi pokrenuo tvrtku koja je kasnije postala Nike. ‘Ovo djelo je iskren podsjetnik na nered i pogreške koje su potrebne za poslovni uspjeh‘, rekao je Gates hvaleći Knighta zbog otvorene ranjivosti: ‘Knight se otvara na način na koji je vrlo malo direktora spremno se otvoriti. On je veoma strog prema sebi i svojim manama, sramežljiv je, introvertan i često nesiguran.‘

The Myth of the Strong Leader, Arche Brown

Politolog Archie Brown osporava ideju da oni s najdominantnijim načinom govora postaju dobri vođe, a ističe argument za kooperativne figure moći.

- Dok su knjige o političkom vodstvu većinom kronologije koje bilježe uspone i padove vođa tijekom vremena, ova knjiga je više od toga. Brown duboko promatra osobine i tendencije lidera, kao i način razumijevanja njihova ega, motivacije i ponašanja odgovornog za toliko napretka, a i patnje u svijetu. Cijelo vrijeme on predstavlja nov način razmišljanja o današnjim izazovima i ljudima kojima mi dajemo povjerenje da ih rješavaju.

The Gene: An Intimate History, Siddhartha Mukderjee

Novi alati za uređivanje genoma tehnološki su nevjerojatni, ali i etički zbunjujući. O knjizi onkologa Mukderjeea Gates kaže: ‘Kroz deset godina doktori će moći uređivati genome za pomoć osobama s bolestima uzrokovanim jednim neispravnim genom, kao što su cistične fibroze, što je etički neupitno. Ali, što kada bi se taj postupak koristio u izradi jajnih stanica ili spermija kako bi spasio ljude od razvoja ove bolesti kasnije u životu? Ovaj oblik terapije može biti vrlo učinkovit, ali to bi značilo da djeca rođena iz tih spermija ili jajašaca imaju modificirane gene, što je, s druge strane, etički veoma upitno.‘

The Grid: The Fraying Wires Between Americans and Our Energy Future, Gretchen Bakke

Kulturalna antropologinja, Gretchen Bakke, u ovom djelu stvara predodžbu američke električne mreže, a Gatesa je ova knjiga zaintrigirala spoznajom o energetskoj budućnosti.

- Čak i ako nikada niste razmišljali o tome kako struja dolazi do vaših utičnica, smatram da će vas ova knjiga uvjeriti kako je električna mreža jedno od najvećih inženjerskih čuda modernog svijeta. Također shvatili bi zašto je modernizacija mreže toliko zahtjevna i toliko važna za izgradnju naše čiste energetske budućnosti.‘

19. travanj 2024 08:16