21. veljača 2017.

Bill Gates: Porez na robote je OK

Bill Gates se pridružio kohortama pobornika uvođenja poreza na robote kako bi se nadomjestio manjak novca u proračunima uzrokovan automatizacijom.

- Zacijelo ćemo imati poreze na automatizaciju. Sada, ljudski radnik koji napravi, recimo 50,000 dolara vrijedan posao u tvornici, plaća porez na prihode, porez za socijalnu sigurnost, sve te stvari. Ako robot dođe raditi isti posao, ja mislim da bi ga trebalo oporezovati na istoj razini – izjavio je suosnivač Microsofta u intervjuu za Quartz.

>>>Bill Gates objavio listu knjiga koje su ga ‘uvukle u zečju rupu’ tijekom 2016. godine

Vlade bi korporativno korištenje robota trebale oporezivati da bi barem privremeno usporile širenje automatizacije i pronašle nove vrste zaposlenja za ljude, kaže filantrop.

>>>Stjepan Bukal: Moji roboti boje bolje od ljudi

- Ako možeš uzeti rad koji je zamijenila automatizacija, financijski i u smislu treninga ili ispunjenja dobiti osobu koja će raditi druge stvari, tada si u cjelini napredovao. Ali ne možeš jednostavno odustati od tog poreznog prihoda jer je to način na koji financiraš tu razinu ljudskih radnika - rekao je.

Ideja o nametu na robote nije nova, europski zastupnici su prošlog tjedna razmotrili i odbacili nacrt zakona o oporezivanju "robot-vlasnika" s ciljem da se osiguraju posebne prilike i/ili plati prekvalifikacija radnika koji su posao izgubili u jeku automatizacije.

>>>Europski zakonodavci traže status ‘elektroničke osobe’ za robote

- Morate imati volje za podizanje razine oporezivanje i čak usporiti brzinu automatizacije. Kako to točno učiniti, izmjeriti, znate, to su interesantne stvari o kojima ljudi sad mogu početi pričati. Dio toga može doći od prihoda temeljenog na (robotskom) radu - uštedama na učinkovitosti. Dio direktno od neke vrste poreza na robote. Ja ne mislim da će proizvođača robote biti uvrijeđeni zbog poreza. To je OK, - kaže Gates.

https://www.youtube.com/watch?v=nccryZOcrUg