28. travanj 2018.

Birokratski apsurdi između života i smrti

Državna uprava ima pik na žive, ali i na mrtve građane Hrvatske. Prije pola godine pisao sam kako Ante Vujčić, odnosno Ante Vjekoslav Vujčić treba doći k matičaru i izjaviti kojim se imenom želi služiti.

No nije mogao doći jer je prije četiri godine umro, a sin ne može srediti papire od nasljedstva zbog neusklađenih dokumenata. ‘Država bi da mi se otac digne iz groba i dokaže da je živio’, rezignirao je nesuđeni nasljednik.

>>>KBC-u Zagreb ‘pokucala’ inspekcija zbog ovrhe na 25 kuna duga

U drugom slučaju, HZMO je umrloj ženi isplaćivao mirovinu od bijednih 1500 kuna više od 13 godina pa je račun narastao do impozantne 243 tisuće kuna. Kad već država nekome na ‘onome svijetu’ daje, drugome uzima.

Zato je država ovršila ženu koja je umrla prije osam godina. Prije par godina maloljetni Zagorac dobio je tri prijedloga za ovrhu od tri javna bilježnika zbog duga Zagrebačkom holdingu koji je napravila osoba istog imena i prezimena u Zagrebu, koja je umrla prije osam godina.

U bespućima birokratskih apsurda ipak se svojom dramatičnošću izdvaja najnoviji poziv MORH-a na prijavu u vojnu evidenciju 18-godišnjaku koji je umro kao nerođena beba...