Aktualno
StoryEditor

Bisnode: Analiza utjecaja poslovnih liderki u zemljama središnje Europe

07. Ožujak 2017.

Tvrtka Bisnode vodeći ponuđač poslovnih informacija uoči međunarodnog Dana žena, pripremila je zanimljivu analizu poduzeća kojima upravljaju žene – bilo kao vlasnice ili kao predsjednice uprava.

Kakav je utjecaj žena na pojedina gospodarstva?

U tu su svrhu Bisnode analitičari razvili su specifičan indeks – Bisnode Index of Woman Influence (BIWI) koji utjecaj žena mjeri kroz četiri osnovna parametra: udio poduzeća kojima upravljaju žene u ukupnom broju poduzeća u pojedinoj zemlji, njihovog udjela u broju zaposlenih, prihoda i dobiti u ukupnom gospodarstvu.

Analiza je obuhvatila pripadnice ljepšeg spola u državama srednje Europe – tako je, uz Hrvatsku, analiziran utjecaj žena u Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

BIWI indeks pokazuje kako Mađarice imaju najveći utjecaj na cjelokupno gospodarstvo, a slijede ih Poljakinje. U ostalim zemljama je BIWI indeks ispod prosjeka, a analiza pokazuje kako je među promatranim zemljama najmanji ukupni utjecaj žena u Austriji i Češkoj.

Analiza prihoda poduzeća kojima upravljaju žene, pokazala je kako Poljakinje zarađuju u prosjeku 2% više od ostatka gospodarstva. U ostalim zemljama poduzeća kojima upravljaju žene prihoduju manje od prosjeka gospodarstva, dok je najveća razlika zabilježena u Njemačkoj.

Hrvatske poduzetnice

U Hrvatskoj ona prihoduju 26% manje od gospodarskog prosjeka. Analiza je pokazala i kako u svim analiziranim zemljama žene poduzetnice ostvaruju nižu neto dobit od svojih muških kolega. Najmanja je razlika u Poljskoj, gdje su poduzeća koje vode žene u prosjeku samo 2% manje isplativa u odnosu na gospodarstvo.

Najlošiji je omjer kod austrijskih poduzetnica – 0,11 što znači da je profitabilnost žena u vlasništvu tvrtke je niža od prosjeka gospodarstva po nekoliko puta, dok je taj pokazatelj u Hrvatskoj 0,33.

Promatrajući omjere udjela broja zaposlenih u poduzećima kojima upravljaju žene ili su žene vlasnice, analiza je pokazala kako nema značajnih razlika – u prosjeku tvrtke kojima upravljaju žene zapošljavaju u jednakoj mjeri kao i tvrtke kojima upravljaju muškarci, no najveće su razlike na austrijskom tržištu, dok su ti pokazatelji u Mađarskoj gotovo izjednačeni.

>>>Cjelokupna analiza istraživanja

Tvrtka Bisnode vodeći je europski ponuđač poslovnih informacija i analitičkih rješenja. Pomažemo tvrtkama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, a koncept tzv. pametnih podataka - Smart Data omogućava našim klijentima donošenje mudrih odluka.

- Tvrtka Bisnode je najveći partner tvrtke Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta. Zapošljavamo 2400 ljudi u 18 zemalja, a sjedište nam je u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, kazali su.

20. travanj 2024 08:27