08. prosinac 2017.

Bitcoin danas snažno oscilira, zasad nema mjesta panici

Bitcoin je u petak snažno oscilirao, sunovrativši se s nove rekordne razine od 17 tisuća dolara pod utjecajem nedoumice među trgovcima uoči skorašnjeg uvrštenja terminskih ugovora u najpoznatijoj digitalnoj valuti u ponudu etabliranih tržišta.

Na azijskim je tržištima bitcoin nakratko potonuo 15 posto, na 14,480 tisuća dolara, izvijestio je Bloomberg News.

Potom se oporavio i tokom jutra njime se trgovalo po 16.100 dolara, što znači da je u minusu 5,3 posto u odnosu na rekordnu razinu.

>>>Bitcoini vrijedni 60 milijuna eura ukradeni slovenskoj tvrtki

Bitcoin je kreiran 2009. godine i odnedavno se koristi za kupovinu široke lepeze proizvoda, od piva do pizze. U međuvremenu su ga kao sredstvo plaćanja prihvatile i pojedine velike kompanije, poput internetske stranice za rezervaciju smještaja Expedia.

U roku od tjedan dana njegova je vrijednost poskočila više od 50 posto, a najnižu je razinu u ovoj godini bilježio sredinom siječnja kada se njime trgovalo po 752 dolara.

Analitičari pripisuju njegov uzlet činjenici da ga prihvaća sve više tradicionalnih investitora kao i dozvoli američkih regulatora da se terminski ugovori u digitalnim valutama uvrste u ponudu velikih burzi.

>>>ECB: Banke moraju konkurirati bitcoinu ponudom instantnog plaćanja

Dosada se njime trgovalo samo na specijaliziranim platformama, a od nedjelje će ga u ponudu uvrstiti i Chicago Board Options Exchange (CBoe), te od 18. prosinca i Chicago Mercantile Exchange (CME).

Neke pak institucije, poput američke središnje banke, upozoravaju da ne bi trebalo petljati s bitcoinom jer bi mogao ugroziti financijsku stabilnost, a skok njegove vrijednosti dodatno potpiruje strah od stvaranja balona.

Velike brokerske kuće upozorile su pritom regulatore da su možda prenaglili s izdavanjem dozvole za trgovanje terminskim ugovorima u bitcoinima dok analitičari smatraju da bi tehničke poteškoće pri njegovu lansiranju mogle prouzročiti velike nevolje.

>>>Rudari bitcoina ove godine potrošili više struje od Irske

- Bude li bilo kakvih problema, mogli bismo lako svjedočiti scenariju u kojem bi on oslabio 50 posto, kazao je za AFP Kay Van-Petersen iz singapurskog ureda Saxo Banka.

Očekuje ipak da će bitcoin dugoročno nastaviti jačati, predviđajući da će u roku od 18 mjeseci dosegnuti vrijednost od 50 tisuća do 100 tisuća dolara.