Aktualno
StoryEditor

Bitcoin na najvećim razinama u svojoj povijesti

13. Listopad 2017.

Bitcoin je u četvrtak prvi put razbio cjenovnu barijeru od 5 tisuća dolara, što je porast vrijednosti od čak osam posto dnevno, uzrokovano time što su investitori odbacili najnovija upozorenja o trgovanju na tržištu kriptovaluta. Prema pisanju Reutersa, najpoznatija kriptovaluta Bitcoin u ovoj je godini pet puta zabilježila porast vrijednosti.

Bitcoin postoji već devet godina, te je i dalje još uvijek vrlo nestabilan i nelikvidan u odnosu na tradiconalnu imovinu i valute, a razlog porasta vrijednosti još uvijek nije u potpunosti poznat.

>>>Rastući interes natjerao Goldman Sachs na razmatranje bitcoina

Najave Goldman Sachsa o tome da razmatraju uvođenje trgovanja ovom valutom, glasine da bi Kina mogla smanjiti ograničenja, pa čak i politička kriza u Španjolskoj neki su od uzroka porasta vrijednosti prema mišljenju pojedinih analitičara.

No, glavni faktor jednostavno bi mogao ležati u tome što investiori žele biti u toku s tržišnim trendovima, a tržište kriptovaluta donijelo je dobitke veće nego bilo koja druga valuta.

>>>Kriptovalute: DA Power Play zaključio prvi ICO u Hrvatskoj, prikupio 2,6 milijuna dolara

Vladimir Putin je upozorio na ozbiljne rizike ovog tržišta, a ruska središnja banka je najavila da će zabraniti trgovanje kriptovalutama. No, čak ni to nije bilo dovoljno da odbije ulagače.

Prema podacima objavljenima prošlog tjedna očigledno je kako sve vijesti vezane uz kriptovalute, bile one pozitivne ili negativne, pokreću potražnju, unatoč tome što loše vijesti privremeno mogu imati negativni učinak.

Ostalim kriptovalutama, čije cijene imaju tendenciju pozitivne korelacije s cijenom Bitcoina, također je porasla vrijednost, te sada ukupno iznosi više od 160 milijardi dolara. Nadolazeći raskol, koji bi mogao stvoriti suparničke klonove na tržištu kriptovaluta, neki smatraju razlogom porasta cijena.

 

26. travanj 2024 06:01