Aktualno
StoryEditor

Bitcoin se i dalje opako kotrlja, trgovanje terminskim ugovorima sve je veće

18. Prosinac 2017.

Uzavrela valuta Bitcoin dosegla je nove rekorde ovoga vikenda i sada iza nje stoji najveći svjetski operator razmjene. Financijski tržišni div CME Group pokrenuo je trgovanje terminskim ugovorima u nedjelju navečer u SAD-u, samo tjedan dana nakon sličnog poteza manjeg suparnika Cboe Global Markets.

Uključivanje vrhunskih financijskih institucija na tržište bitcoina naglašava njegovo sve veće prihvaćanje čak i kada državni dužnosnici, poslovni lideri i ekonomisti kontinuirano upozoravanju na opasnosti ulaganja u ovu valutu.

>>>Bitcoin vrtoglavo ojačao zbog najave terminskih ugovora

Uključivanja CME-a daje određeni legitimitet trgovanju bitcoinima, rekao je Shane Chanel, savjetnik australske tvrtke za investicijske usluge ASR Wealth Advisers, a prenosi CNN.

Cijena bitcoina dosegla je rekord u nedjelju prije nego je trgovanje terminskim ugovorima započelo na CME-u. Do ponedjeljka u jutro cijena je bila 19 000 dolara, iako su se ulagači kladili da će biti i više.

>>>Bitcoin danas snažno oscilira, zasad nema mjesta panici

Bitcoin je imao nevjerojatnu godinu. Njegova je cijena porasla za fascinantnih 1700 posto od početka siječnja, uglavnom zbog očekivanja da će sve više velikih ulagača početi trgovati. To je potaknulo nekolicinu stručnjaka u financijama i ekonomiji da oglase alarm, upozoravajući da je taj nagli bum valute jednostavno veliki i spekulativni balon.

Osim uključivanja CME-a i CBOE-a, ako se ovo tržište nastavi ovako kretati, očekuje se da će njujorški Nasdaq pokrenuti svoju trgovinu terminskim ugovorima iduće godine.

26. travanj 2024 05:05