Aktualno
StoryEditor

Bitcoin u tri godine prerastao najveće ‘mjehure‘ u povijesti

17. Siječanj 2018.

Nedavni skokovi u promjeni cijene bitcoina ponovno su pokrenuli pitanje na koje su mnogi upozoravali prošle godine, hoće li se mjehurić kriptovaluta raspuknuti kao što je to bio slučaj u povijesti sa tulipomanijom i dot-com ludilom? Fluktuacije u vrijednosti svakako su indikator investitorima za zabrinutost, piše Bloomberg.

>>>Libertarijanci na primjeru bitcoina mogu naučiti sve što ne znaju o ekonomiji

Trenutačna masovna histerija oko bitcoina može se bez problema usporediti sa povijesnim histerijama kao što su NASDAQ 1990-ih, Missisipi i South Sea ludilo koje je vladalo 1700-ih, te nizozemskom tulipomanijom 1630-ih. Kao što je vidljivo iz grafikona, gotovo 60 postotni rast vrijednosti protekle tri godine je bio izvanredan.

Bikovi, investitori koji špekuliraju na rast cijena, ističu da rast bitcoina još nije gotov, te da treba provesti dodatne analize tržišta, umjesto dosadašnjeg promatranja kretanja cijena. Iako je nedavni pad vrijednosti uznemirio ulagače, vrijednost kriptovaluta ponovno je porasla. Kada bi bitcoin postao široko prihvaćen oblik digitalnog zlata, kao što tvrde predviđajna, to bi uzrokovalo novi veliki val na tržištu.

>>>Francuska planira strogu regulaciju kriptovaluta

Trogodišnji rast bitocina bio je sporiji od dobiti tijekom nekoliko najvećih povijesnih ulagačkih histerija. Jeremy Grantham, suosnivač investicijske kuće GMO, te Howard Wang, suosnivač Convoy Investments proveli su analizu bitcoina temljem povijesnih podataka, te zaključili kako je tržište kriptovaluta neodrživo.

Iako je Granthamova usporedba bitcoina sa histerijom ulaganja u tech dionice tijekom 1990-ih ispravna, na što je upozorio investitore, mnogi smatraju kako je prebrzo donio zaključke, te nije sagledao neke od najvećih dobitaka na tržištu.

Ipak, samo vrijeme će pokazati jesu li Grantham i ostali medvjedi  u pravu.

26. travanj 2024 12:13