Aktualno
StoryEditor

Bitcoini vrijedni 60 milijuna eura ukradeni slovenskoj tvrtki

07. Prosinac 2017.

Slovenska policija potvrdila je u četvrtak da joj je tvrtka sa sjedištem u Sloveniji koja se bavi kriptovalutama prijavila nestanak velike količine bitcoina iz njihova e-novčanika. Prijavu o napadu na informatički sustav, pri čemu je iz elektroničkog novčanika nestalo gotovo 4.700 bitcoina, podnijela je startup tvrtka NiceHash koju su, prema napisima medija, osnovala dva slovenska državljana.

>>>Bitcoin vrtoglavo ojačao zbog najave terminskih ugovora

Ta tvrtka djeluje kao burza kriptovalutama i svojevrsna mjenjačnica. Njezini klijenti i korisnici s kojima je povezana preko svojih računala, među ostalim, "rudare" (kopaju) bitcoine, s kojima onda trguju na tržištu kriptovaluta.

Policija događaj tretira kao sumnju na protuzakonit upad u tuđi informatički sustav i krađu kojom je uzrokovana "velika materijalna šteta radi stjecanja protupravne imovinske koristi".

>>>ECB: Banke moraju konkurirati bitcoinu ponudom instantnog plaćanja

Zbog istrage koju vode stručnjaci za borbu protiv računalnog kriminaliteta u policiji navode da u sadašnjem trenutku istrage o predmetu ne može ništa više reći, prenijeli su mediji koji navode da nanesena šteta prelazi iznos od 60 milijuna eura. Riječ je o prvom velikom slučaju krađe kriptovalute u Sloveniji, a NiceHash je klijente s kojima posluje već obavijestio o razmjerima slučaja i zamolio ih za strpljenje dok traje istraga.

19. travanj 2024 07:41