Aktualno
StoryEditor

BitTorrent prodan za 140 milijuna dolara

22. Lipanj 2018.

Rani pokretač, i trenutno najveći igrač u decentraliziranoj računalnoj arhitekturi za distribuciju i pohranu podataka, BitTorrent je na prodaju za 140 milijuna dolara, a prema bliskim izvorima novim vlasnikom postaje Justin Sun i njegov blockchain startup Tron, javlja TechCrunch. Prošlog tjedna strani su mediji obavijestili da je dogovor o prodaji zaključen, međutim nije se znalo po kojoj cijeni. CoinCentral potvrđuje da je do kupoprodaje ipak došlo ovaj tjedan, da su pregovori počeli još u rujnu prošle godine, a detalji dogovoreni u siječnju ove godine.

>>>Google izazvao radost i nevjericu isticanjem najboljih torrent stranica

Dioničarima su uručeni dokumenti na kojima stoji cijena od 140 milijuna dolara, iako se neki od dioničara navodno još uvijek ne slažu s uvjetima ugovora.

Ipak, prema tvrdnjama izvora teško je vjerojatno da se kupnja neće realizirati s obzirom na to koliko je dugo BitTorrent tražio kupca. Prema izvješćima kompanije, njihovi protokoli svakodnevno čine oko 40 posto ukupnog internetskog prometa što BitTorrent čini najvećom decentraliziranom aplikacijom.

>>>Komisija platila pa javnosti uskratila istraživanje o ‘za profit beznačajnom piratstvu’

Startup Tron novi je igrač u svijetu blockchaina, a misija njegovog vlasnika je izgraditi pravi decentralizirani internet i prateću infrastrukturu što namjerava pomoću vlastite kriptovalute – TRX. Tron, prema najavama, TRX planira koristiti kao način plaćanja za sadržaj na svojoj mreži. Ta je kriptovaluta osim toga također namijenjena za jednostavno trgovanje, a njegov vlasnik trvrdi da trenutno vrijedi nešto manje od 4,6 milijardi dolara, odnosno 0,045 dolara po jedinici.

Nejasni planovi

Ipak, Sun kao ni čelnici Trona i BitTorrenta još uvijek se nisu službeno izjasnili oko kupoprodaje, stoga su Tronovi planovi oko BitTorrenta nejasni.

Iako BitTorrent stvara prihode njihova strategija za izgradnju dugoročno većeg poslovanja korištenjem svoje tehnologije još uvijek se nije ostvarila što je rezultiralo velikim brojem promjena menadžmenta i preustroja proizvoda. Tako se BitTorrent Enterprise Services odvojio kao samostalna tvrtka koja se sada zove Resilio, a na čijem je čelu bivši BitTorrentov CEO Eric Klinger.

>>>Talijanski sud: Poveznica na ‘piratski sadržaj’ ne krši autorska prava

Unatoč trenutnim glasinama, BitTorrent je neko vrijeme tražio kupca, bilo je ponekih ponuda no ni jedna dosad nije realizirana.

U novije vrijeme nije bilo značajnijih ponuda, iako je osim Trona bilo nekoliko zainteresiranih kripto-kompanija. Tvrtka je prikupila oko 60 milijuna dolara kroz financiranje posljednjih 14 godina, a prema podacima PitchBooka na svom vrhuncu bila je vrijedna oko 145 milijuna dolara.

25. travanj 2024 13:16