Aktualno
StoryEditor

Bivša direktorica DURA-e prijavljena za gospodarski kriminal

01. Veljača 2018.

Policija je nakon kriminalističkog istraživanja državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv bivše direktorice Razvojne agencije grada Dubrovnika (DURA) Andree Novaković koju sumnjiče za prijevare te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu obveze vođenja poslovnih knjiga.

Ne otkrivajući ime osumnjičene policija je izvijestila da je "direktorica trgovačkog društva osnovanog od strane jedinice lokane samouprave za promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, pripreme, koordinacije, izrade, prijave i provedbe međunarodnih i nacionalnih projekata od početka 2015. do kraja 2016. godine, s namjerom da trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, odgovornoj osobi u jedinici lokalne samouprave u sedam navrata, prilikom podnošenja zahtjeva za uplatu sredstava, lažno navodila da će tražena sredstva utrošiti na financiranje projekata". Pritom je navodno prikrila da će se dio sredstava utrošiti na isplate redovitih mjesečnih plaća i nagradnih plaća zaposlenicima trgovačkog društva.

>>>‘Carstvo korupcije’ u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji

"Nadalje, sumnja se da je u svojim mjesečnim i godišnjim izvješćima o trošenju doznačenih proračunskih sredstava odgovorne osobe lokalne samouprave odražavala u zabludi da su doznačena sredstva utrošena za realizaciju financiranja projekata, prikrivajući činjenicu da je nedostajuća sredstva za isplatu plaća, nagradnih plaća i ostalih troškova zaposlenika isplatila iz doznačenih sredstava, a da pri tom nije izmirila dospjele obveze prema dobavljačima koji su pružili usluge za realizaciju projekata", kažu u policiji.

Na taj je način, tvrdi policija, agenciji koju je vodila pribavila protupravnu imovinsku korist od gotovo dva milijuna kuna, a na štetu jedinice lokalne samouprave.

Sumnjiče ju i da je od početka 2014. do kraja ožujka 2017. "kao odgovorna osoba i osoba koja je raspolagala novčanim sredstvima trgovačkog društva, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, putem kreditne kartice, sa žiro računa društva isplaćivala novčana sredstva na ime akontacija za službena putovanja ili kupovine roba i usluga za potrebe društva, a da utrošeni novac nije pravdala kao poslovne utroške, čime je sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 37 tisuća kuna", stoji u priopćenju.

Policija dodaje da pritom u poslovnim knjigama nije uredno evidentirala sve poslovne događaje, čime je "otežala preglednost poslovanja društva, onemogućivši utvrđivanje točnih obveza društva i način na koji su utrošena doznačena sredstva".

18. travanj 2024 16:10