Aktualno
StoryEditor

Bivše menadžerice banke Société Générale optužene za manipulaciju kamatnim stopama

25. Kolovoz 2017.

Američko ministarstvo pravosuđa izvijestilo je o podizanju optužnice protiv dvije bivše menadžerice francuske banke Societe Generale zbog sumnje da su manipulirale referentnim kamatnim stopama LIBOR.

Između 2010. i 2011. godine francuske državljanke Danielle Sindzingre i Muriel Bescond navodno su koristile pozicije u uredu banke u Parizu kako bi dostavljale netočne informacije za izračun takozvane ponudbene kamatne stope za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu (LIBOR) za dolarske transakcije, navodi se u priopćenju ministarstva, objavljenom u četvrtak.

Dvije su bankarice optužene za dostavljanje lažnih izvješća vezano za tržišne informacije o određenoj robi i za udruživanje radi slanja takvih izvješća.

>>> HNB: OTP banka dobila suglasnost za Société Générale – Splitsku banku, predsjednik uprave Slaven Celić

Optužba je podnesena pred saveznim sudom u Brooklynu u saveznoj državi New York.

"Tvrdnje u današnjoj optužnici upućuju na zaključak o kompletnom i potpunom nepoštivanju integriteta financijskih tržišta i nevinih potrošača i običnih ljudi čije osobne financije ovise o kamatnim stopama uključenim u otplatu raznih kredita", istaknuo je u priopćenju zamjenik ravnatelja odjela ministarstva za kriminal Kenneth Blanco.

Navodne su manipulacije rezultirale štetom na financijskim tržištima čiji ukupni iznos premašuje 170 milijuna dolara a odnosi se na transakcije bazirane na namještenim kamatnim stopama, navodi se u priopćenju ministarstva.

Tužitelji tvrde da su Sindzigre i Bescon naložile podređenim službenicima da dostavljaju umjetno niske vrijednosti za dnevni izračun LIBOR-a, koji se bazira na izvješćima više banaka.

To je posredovalo lažan dojam da se banka zadužuje po povoljnijim kamatama a te su netočne informacije u niz slučajeva utjecale na dnevni izračun LIBOR-a, "posebno utječući na terminske ugovore u eurodolarima na Čikaškoj burzi", dodaje se u priopćenju američkog ministarstva.

Proteklih su godina američki dužnosnici agresivno kazneno gonili manipulaciju LIBOR-om, izvlačeći iz globalnih financijskih institucija milijarde dolara na ime kazni i vansudskih nagodbi.

Tako je američki sud u ožujku odrezao podružnici Deutsche Banka novčanu kaznu od 150 milijuna dolara u sklopu globalne nagodbe s vlastima u Washingtonu, Londonu i u američkoj saveznoj državi New York u sporu oko namještanja LIBOR-a, ‘teškom‘ ukupno 2,5 milijardi dolara.

Britanske vlasti kazale su prošlog mjeseca da očekuju da će LIBOR biti postupno ukinut do 2021. godine.

19. travanj 2024 17:04