Korona i biznis
04. lipanj 2018.

Bivši državni tajnik Čikotić predlaže da siromašna kućanstva sama proizvode struju

Više od 60 posto hrvatskih kućanstava danas na energiju troši preko deset posto svog budžeta, a deset posto kućanstava zimi se ne može adekvatno zagrijati jer za to nema novaca, odnosno energetski je siromašno.

>>>Nizozemska gradi prvu plutajuću solarnu farmu

- Umjesto da građanima, posebno siromašnijima, država omogući da »love« besplatnu sunčevu energiju, u Hrvatskoj se godišnje troši 200 milijuna kuna na vaučere za struju socijalno ugroženima, 200 kuna po kućanstvu, i na županijska davanja za ogrjevno drvo. Novac za vaučere sakuplja se s računa svih potrošača električne energije, koji općenito za poticanje obnovljivih izvora godišnje daju milijardu i pol kuna, no od toga nemaju baš ništa, upozorava Mostov Ante Čikotić, bivši državni tajnik za energetiku.

Čikotić je s Matom Rebićem, nekadašnjim pomoćnikom ministra energetike, napisao prijedlog Zakona o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora energije koji je poslan u saborsku proceduru te se čeka da bude uvršten na raspravu, piše Novi list.

>>>Sisačka utrka solarnih automobila postala međunarodna

Zamisao je da se, za početak 200 milijuna kuna, usmjeri na postavljanje fotonaponskih ćelija na krovove energetski siromašnih kućanstava, i tako im se omogući dugoročno potpuno besplatna energija. Investicija se, kaže Čikotić, isplati već kroz šest do osam godina, ovisno o podneblju, a onda narednih 25 do 30 godina kućanstvima daje potpuno besplatnu energiju.

- Potroši li kućanstvo, primjerice, godišnje 8.000 kWh, a proizvede 7.500, to znači da bi platilo samo 500 kWh. Na gubitku ne bi bio ni HEP ako bi se aktivno uključio u ovaj proces, jer bi dobivao viškove proizvedene energije ljeti – struju koju ne bi više morao skupo kupovati na tržištu, uvoziti. A kad bi država preko Fonda za zaštitu okoliša išla s objedinjenom javnom nabavom potrebne opreme za solarizaciju, i taj bi trošak bio puno niži. S 80.000 mikrosolara, koliko je moguće postaviti kroz tri godine, ne bi nam trebala ulaganja u velike elektrane, poput Plomina ili nekog drugog, pojašnjava Čikotić.

>>>FOTO: Heineken Hrvatska postavio solarnu fotonaponsku elektranu