Korona i biznis
04. kolovoz 2017.

Bivši radnici hotela Marjan prosvjedom pokušali ‘pogurati sustav‘

Dvadesetak bivših radnika Hotela Marjan okupilo se u petak ujutro pred zgradom Trgovačkog suda u Splitu gdje su prosvjedovali, kako su rekli, protiv tromosti sustava u konceptu predstečajne i stečajne nagodbe te su zatražili opsežan obuhvat istrage od DORH-a i USKOK-a, ali i od Ministarstva pravosuđa izvanredni nadzor rada tog suda u Splitu.

Bivši zaposlenik Adriatic d.d. u stečaju i predstavnik bivših vjerovnika i radnika Hotela Marjan Ante Ledenko objasnio je da se radnici već dvije godine bore sa sustavom koji, po njihovu mišljenju, ne reagira na adekvatan način. Prosvjedom žele ukazati i uputiti zamolbu Trgovačkom sudu u Splitu da postupa u ime Republike Hrvatske, a ne u ime Željka Keruma ili Adris grupe, poručio je Ledenko te dodao da traže opsežan obuhvat istrage od DORH- a i USKOK-a i izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Splitu od strane Ministarstva pravosuđa.
- Okupili smo se očekujući da će nam relevantne institucije ove države pomoći u ostvarivanju naših prava. Jedna od poruka je da želimo da Split jednom konačno dobije ono što je zaslužio kao metropola i buduća turistička meka cijelog mediteranskog područja, da dobije hotel s pet zvjezdica u čijem smo stvaranju i mi sudjelovali kao radnici. Došli smo ‘pogurati‘ sustav, rekao je Ledenko.
Ledenko je pojasnio i kako je problem u pokretanju stečaja nad tvrtkom "Sapor" koja je bila glavni izvođač radova na hotelu Marjan. On tvrdi da je ta tvrtka lažnim založnim pravom prije stečaja ostvarila lažna upravljačka prava na skupštini vjerovnika te da ucjenjuju i uvjetuju postupak stečaja.
Upitan je rekao kako je Adris grupa od radnika kupila potraživanja, ali i da ih radnici pozivaju da ispune svoju obvezu iz Ugovora o ustupanju tražbina u preostalom dijelu od 65 posto iznosa ili da vrate 65 posto iznosa upravljačkih prava kako bi radnici mogli aktivno, s ozbiljnim ulagačima, sudjelovati u kreiranju budućnosti hotela Marjan.
Ukupno 72 radnika nekadašnjeg hotela Marjan potražuje 14 milijuna kuna. Hotel Marjan obnovio je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, a nalazi se na atraktivnoj gradskoj lokaciji, na Zapadnoj obali.