• Pratite nas na:
19. kolovoz 2019.

Bivši varteksovac Zoran Košćec na čelu Nadzornog odbora Metalske industrije Varaždin

Zoran Košćec, do listopada prošle godine predsjednik Uprave Varteksa, novi je predsjednik Nadzornog odbora METALSKE INDUSTRIJE VARAŽDIN umjesto Marijana Cingule.

Novi zamjenik predsjednika NO-a je Hrvoje Pauković umjesto Darinke Hajduk Vučić, a novi članovi su Tomislav Delić i Ivan Fabijančić umjesto Dunje Babić i Nebojše Stanića. Jedini član NO-a iz starog saziva ostao je Nenad Novko. MIV je u vlasništvu njemačke tvrtke HAWLE ARMATUREN, koju u Hrvatskoj zastupa HAWLE iz Koprivnice, s Tomislavom Totom kao direktorom.

Predsjednik uprave MIV-a do 20. studenoga prošle godine bio je Franjo Turek, koji je od 2000. do 2004. bio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Podnio je ostavku ‘iz osobnih razloga‘ u vrijeme kad je za oko 600 radnika uspio pronaći sredstva za isplatu samo pola plaće. Zapravo je bila riječ o pritisku na vlasnika u vrijeme preuzimanja MIV-a.

Tada je najveći dioničar još bio njemački RIXECKER INVESTMENT, ali HAWLE je putem blok transakcija krajem prošle godine stekao 89,18 posto dionica, koje je platio 13,39 milijuna kuna. RIXECKER INVESTMENT je prodao 45,09 posto dionica MIV-a, SLAVONSKI ZATVORENI INVESTICIJSKI FOND 22,83 posto dionica, a SN PECTANATUS 12,84 posto dionica varaždinske tvrtke. HAWLE je od početka godine preuzeo preostalih 10,82% dionica, i sad je jedini, stopostotni vlasnik MIV-a.

U prošloj godini, u vrijeme preuzimanja, MIV je uz neznatan pad prihoda (sa 218 milijuna kuna na 213 milijuna) prvi put iskazao gubitak, i to od 67 milijuna kuna. Na Turekovo mjesto u MIV došao je Goran Popović, ali ostao je na toj funkciji manje od dva i pol mjeseca. Novi vlasnik na čelo MIV-a od početka veljače postavio je Marina Dražina. Početkom ovog mjeseca u Sudskom registru objavljeno je da Dražina sad nadzire bivši varteksovac Zoran Košćec, a i njegov zamjenik u NO-u nije nepoznat u poslovnim krugovima – Hrvoje Pauković direktor je HRVATSKOG UREDA ZA OSIGURANJE.