22. veljača 2015.

‘Blitzkrieg’ na Moskvu tek će pokazati prave rezultate

lider.media
lider.media

Napokon se djelomično isplatila luksuzna lokacija Vidoševićevoga moskovskog predstavništva HGK. Pa iako nije bio ovog tjedna u Moskvi, bivši šef Komore zasigurno se smješka svojoj vidovitosti.

Hrvatske tvrtke napokon su otkrile Rusiju, i to usred sankcija EU, i unatoč vanjskopolitičkom grintanju američkog veleposlanika. Dobro, možda smo izgubili malo političkoga kredita prema najmoćnijim saveznicima, ali ministar Vrdoljak i šef HGK Burilović vraćaju se iz Moskve kao veliki ekonomski pobjednici. Iako na Gospodarskom forumu ovog utorka nije bilo razvikanih milijardera, predstavnici više od 250 ruskih kompanija razgovarali su o suradnji s čelnicima 100 hrvatskih tvrtki. Samo četiri hrvatske tvrtke mogle su se pohvaliti zaključenim izvoznim poslovima ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna eura, što je više od uobičajenog mjesečnog izvoza u Rusiju. Kad se tome dodaju novi kontakti i povratak pozitivnog imidža Hrvatske u ruskom poslovnom svijetu, vrijednost hrvatskoga gospodarskog ‘blitzkriega’ tek bi u budućnosti mogla postati nemjerljiva.

A packe sa Zapada? Sankcije neće trajati vječno. To su shvatili i drugi. U Moskvi su na sličnim skupovima već bili Norvežani, ali oni nisu u EU, pa ih sankcije ne obvezuju. Ali bili su i Šveđani, a oni su ostali u EU i nakon tog nestašluka. A ostat će u Uniji i Mađarska nakon Putinovog posjeta Budimpešti. Utoliko je zanimljiviji unutrašnopolitički igrokaz. Iz HDZ-a su doduše ustvrdili da je dugo pripremani moskovski forum trebalo održati, ali bez političke dimenzije, odnosno bez ministra gospodarstva. Dakle, u Moskvu nije trebao ići HNS-ovac Vrdoljak… I tu HDZ-ovci nisu nastavili misao, pa ćemo im pomoći: …Tako bi sve zasluge za osvajanje Rusije mogli pripisati svom članu Luki Buriloviću.