Biznis i politika
StoryEditor

Burilović pozvao kineske gospodarstvenike na jačanje suradnje

16. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

- Pozivam sve naše buduće kineske partnere da im Hrvatska postane početna točka poslovnog djelovanja u Europi. Iako je Hrvatska mala naspram Kine, kao nova članica EU ima svoje komparativne prednosti, strateški položaj s izvoznim potencijalom - poručio je predsjednik HGK Luka Burilović prilikom susreta predsjednice Republike RH Kolinde Grabar Kitarović s kineskim i hrvatskim gospodarstvenicima u Šangaju.

Naveo je kako postoji veliki potencijal za unapređenje bilateralnih odnosa posebno u trgovini, transportu i logistici gdje velike kineske kompanije imaju mogućnost korištenja jadranskih luka za slanje svojih dobara u Europu, ali i za izgradnju logističkih centara.

- Prehrambena je industrija također prepoznata kao potencijal, posebno u smislu izvoza mediteranskih proizvoda poput maslina, vina, čokolade, itd. čija popularnost u Aziji raste svakim danom. Vjerujem da će očekivano ishodovanje dozvola za izvoz ovih proizvoda omogućiti kineskim korisnicima da i uživaju u njima - rekao je Burilović.

Predsjednica RH Kolinda Grabara Kitarović smatra kako je dosadašnji posjet Kini bio plodonosan i ugodan.

- Nema malih zemalja, svi smo onoliko veliki koliko to od sebe učinimo, a Kina Hrvatsku smatra partnerom. Uz razgovore o rješavanju globalnih pitanja, doista mi je od velike važnosti bilo razgovarati i o gospodarskim odnosima odnosno razvoju gospodarstva - istaknula je.

Predsjednik HGK pozvao je za kraj Kinu na uvoz više hrvatskih roba, koje zadovoljavaju najviše svjetske standarde kvalitete, kako bi na taj način pomogne hrvatskome gospodarstvu, a rekao je i kako će Hrvatska to znati cijeniti i potruditi se da Kina ima što bolje uvjete kada su u pitanju kineske investicije.

27. travanj 2024 01:44