Hrvatska
StoryEditor

20 novih propisa ključnih za biznis od iduće godine

20. Studeni 2013.

U 2014. godinu ulazimo s nizom novih propisa, kao da se vraćamo u vrijeme pregovora s Europskom unijom kada su se zakoni prilagođavali kao na traci.

Sada nije riječ o ‘uvjetima EU‘ već o volji ove Vlade. Najveći dio izmjena odnosi se na radno i socijalno zakonodavstvo, gdje se, navodno, želi pomoći bržem restrukturiranju i oporavku gospodarstva. Zakon o radu kao jedan od onih koji su podigli najviše prašine neće u primjenu s 1. siječnja 2014. godine jer je još u fazi pregovora, javna rasprava završava ovog petka, a potom ide na dva čitanja u Saboru. Pregovori Vlade sa socijalnim partnerima traju gotovo čitavu ovu godinu, ali nisu imali prevelikog uspjeha.

Među ključnim zakonskim promjenama i one su koje se odnose na porez na dodanu vrijednost, kao i na porez na dohodak, a tu su i promjene u mirovinskom osiguranju i javnoj nabavi.

U Vladi ‘novogodišnji’ paket zakonskih izmjena opravdavaju kao pomoć restrukturiranju i oporavku gospodarstva. No, što o svemu misle poduzetnici i kakve nas sve promjene čekaju u 2014. pročitajte u sutrašnjem broju Lidera.

25. travanj 2024 12:26