Preporučeno
StoryEditor

2016. EIB ugovorio kredite od 530 milijuna eura u Hrvatskoj

22. Veljača 2017.

- Prethodna godina bila je iznimno uspješna za EIB u Hrvatskoj, pri čemu smo ugovorili kredite u ukupnom iznosu od 530 milijuna eura, što je porast od 50% u odnosu na 2015. U predstojećim godinama usredotočit ćemo se na olakšavanje ulaska privatnog kapitala i provedbu projekata koji sa sobom nose više rizike, naglasio je danas u hotelu Esplanade potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco predstavljajući prošlogodišnja ostvarenja Grupacije EIB koju čine Europska investicijska banka (EIB) i Europski investicijski fond (EIF).

Tijekom 2016. godine, EIB je odobrio zajmove vrijedne 530 milijuna eura, a EIF je u Hrvatskoj realizirao poslove u iznosu od 16 milijuna eura. Ukupni rezultat Grupacije EIB predstavlja 1,2% BDP-a Hrvatske po čemu smo na trećem mjestu među državama članicama EU. Svoje zadovoljstvo tom činjenicom izrazio je i ministar financija Zdravko Marić. - EU fondovi za nas kao državu jedno je od prioritetnih područja. Iako smo u određenim segmentima proračuna ambiciozni, još ne dosežemo visoke razine iskoristivosti EU fondova. Nama je izrazito važan i segment nacionalnog sufinanciranja. Tu smo ispunili kompletni okvir s EIB-om vrijedan 200 milijuna eura, istaknuo je Marić dodavši kako je samo u javnom sektoru bilo oko 4 milijarde eura ulaganja po različitim osnovama EIB-a, a kada se doda i segment privatnog sektora doseže se broj od oko 5 milijardi eura. No, osim financijskih sredstava, kazao je, izuzetno nam je važan i transfer njihovog znanja i iskustva.

Nisu bitni iznosi nego utjecaj ulaganja

Marićev stav da nisu bitni samo iznosi dijeli i potpredsjednik EIB-a.

- Ne mjerimo uspjeh EIB-a samo u iznosima, nego u utjecaju koji su naša ulaganja polučila. Grupacija EIB-a je u 2016. na globalnoj razini ugovorila projekte vrijedne 83,8 milijardi eura kojima su poduprta ulaganja u ukupnom iznosu od 280 milijardi eura. U infrastrukturu je uloženo 19,7 milijardi eura što je poboljšalo konkurentnost i kvalitetu života 55 milijuna ljudi. Uloženo je i u projekte zaštite okoliša u vrijednosti od gotovo 17 milijardi eura čime je, primjerice, osigurana pitka voda za 25 milijuna ljudi, za inovacije je uloženo 13,5 milijardi eura što je rezultiralo s 11 milijuna digitalnih povezivanja, pohvalio se poslovnim rezultatima Scannapieco.

Antun Kovačev, voditelj zagrebačkog ureda EIB-a, predstavio je projekte EIB-a koji se trenutno odvijaju u Hrvatskoj. Oni obuhvaćaju proširenje i obnovu Zračne luke Dubrovnik, obnovu hotela Dubrovačke rivijere, obnovu i izgradnju pruge Dugo Selo - Križevci, rad na općinskoj vodoopskrbi, izgradnju mosta Svilaj koji će povezati hrvatske i bosanske autoceste te izgradnju Zračne luke u Zagrebu.

HBOR će odobravati nove kredite srednje kapitaliziranim poduzećima

U okviru Plana ulaganja za Europu (IPE), EIB je u Hrvatskoj ugovorio prvi posao osiguran jamstvom Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), osnovanog u sklopu IPE-u. Riječ je o jamstvu u iznosu od 50 milijuna eura, danom HBOR-u (Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske) ne bi li se u budućnosti osigurala nova sredstva za srednje kapitalizirana poduzeća i druge prioritetne projekte u Hrvatskoj. Posao je strukturiran kao instrument zasnovan na podjeli rizika kako bi se pokrilo do 50% kreditnog rizika poveznog s portfeljem postojećih neotplaćenih zajmova u bilanci HBOR-a. S pomoću sredstava koja mu se stave na raspolaganje zahvaljujući ovom jamstvu, HBOR će u budućnosti moći odobravati nove kredite srednje kapitaliziranim poduzećima i drugim prihvatljivim nositeljima projekta, i to u vrijednosti do 100 milijuna eura. Predloženi jamstveni instrument zamišljen je kako bi se HBOR-u kao financijskom posredniku olakšalo odobravanje novih kredita srednje kapitaliziranim poduzećima.

MSP i mladi glavni stupovi aktivnosti EIB-a

Još u siječnju predsjednik EIB-a Werner Hoyer objavio je podatak kako je EIB u 2016. uložio rekordan iznos u financiranje europskih malih i srednjih poduzetnika (MSP), riječ je o iznosu od 33 milijarde eura. Time je poduprto oko 300 000 poduzeća koja zapošljavaju preko 4,4 milijuna ljudi.

Potpora MSP-ovima i mladima bio je stup EIB-ovih aktivnosi i u Hrvatskoj. EIB i HBOR ugovorili su dva nova kredita u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura za potporu projektima domaćih MSP-a i srednje kapitaliziranih poduzeća. Jedan od njih dio je EIB-ove ‘Inicijative za zapošljavanje mladih‘, u okviru koje EIB i HBOR pružaju dodatnu potporu krajnjim korisnicima koji mogu dokazati da su njihovi investicijski projekti financirani iz ovog instrumenta doprinijeli otvaranju radnih mjesta za mlade. K tome, EIB je odobrio zajam od 40 milijuna eura Privrednoj banci Zagreb i Raiffeisen banci. Time je MSP-ima olakšan pristup srednjoročnim i dugoročnim sredstvima pod povoljnim financijskim uvjetima.

24. travanj 2024 23:16