Hrvatska
StoryEditor

23 poslodavca od danas priznaje kompetencije stečene volontiranjem

04. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Mreža mladih Hrvatske, Volonterski centar Zagreb i Sveučilište u Rijeci, u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca predstavili su danas Povelju o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem. Povelju su potpisale 23 tvrtke, udruge te obrazovne institucije.

„Potpisivanjem Povelje ostvaren je i cilj projekta „Prema punim potencijalima- Volontiranje osnažuje ljude i zajednice" u sklopu kojeg smo organizirali današnju konferenciju. Zahvaljujući partnerima na projektu i potpisnicima Povelje nastavit ćemo na njemu raditi i dalje - podizati razinu javne svijesti o važnosti volontiranja te njegovim dobrobitima za pojedince i zajednice te doprinositi priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem“ – istaknula je voditeljica projekta Anamarija Sočo.

Poveljom se poslodavce i obrazovni sektor potiče na priznavanje i vrednovanje kompetencija stečenih volontiranjem u procesu ostvarivanju punih ljudskih potencijala. Tako se usvajaju standardi i dobre prakse u procesima zapošljavanja, profesionalnog usavršavanja i napredovanja na radnom mjestu koji počivaju na prepoznavanju važnosti volontiranja te njegovih dobrobiti za pojedince, organizacije, zajednice i cjelokupno društvo. Vrednovanje kompetencija stečenih volontiranjem također nudi brojne mogućnosti u obrazovanju studenata te za njihovu mobilnost u obrazovnom sustavu.

„Volontiranjem se stječu vrijedne kompetencije kojima se nadograđuju znanja i vještine stečene u okviru formalnog obrazovanja osobe. HUP, krovna organizacija poslodavaca, želi podići svijest privatnog sektora o značaju volontiranja kao alata ljudskih potencijala u odabiru stručnog kadra, ali i kao značajku u osobnom razvoju pojedinca. Neke od važnijih kompetencija koje se usvajanju volontiranjem sigurno su motiviranost, odgovornost, komunikacijske vještine, inicijativa i poduzetnički duh  -  sve su to vrijednosti i odlike koje razvijaju uspješni poslodavci i poduzetnici“ – izjavio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić.

Poslodavci koji su potpisali Povelju prepoznali su potencijal volontiranja u razvoju boljeg društva, a time istovremeno poboljšavaju svoj učinak u izgradnji ljudskih potencijala te grade pozitivan imidž svoje tvrtke. Obrazovne ustanove potpisnice Povelje stvaraju poticajno okruženje za razvijanje punih potencijala svojih studenata te uspješno ispunjavaju svoju društvenu misiju.

Evo i liste poslodavaca koji su potpisali povelju: Grad Zagreb, Hrvatska udruga poslodavaca, Abrakadabra ik d.o.o., Carpe Diem udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, CHRONOS Info d.o.o., dm-drogerie markt, Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment, ERSTE&Steiermärkische Bank d.d., GRAWE Hrvatska d.d., Hrvatska mreža volonterskih centara, Hrvatski telekom d.d., IBM Hrvatska d.o.o., INA d.o.o., M.E.P. d.o.o., Mreža mladih Hrvatske, PBZ d.d., Publicis Groupe, Ramiro d.o.o., Udruga OSI - osoba s invaliditetom Kutina, Udruga za promicanje kulture u poslovanju, Udruga Zvono, VIPnet d.o.o., Volonterski centar Zagreb

16. travanj 2024 05:50