Hrvatska
StoryEditor

40 posto radnika u Hrvatskoj nisu ‘vezani‘ za uredske stolove

23. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Novo istraživanje tvrtke Regus, globalnog pružatelja poslovnih prostora, pokazuje da polovica svjetske radne snage sada koristi mogućnosti fleksibilnog rada.

Globalni gospodarski pokazatelj tvrtke Regus za 2013. pokazuje da će profesionalci koji su vezani za uredske stolove uskoro biti u manjini. U istraživanju koje je proveo Regus sudjelovalo je više od 26.000 voditelja iz 90 zemalja, a rezultati su pokazali da 48 posto radne snage sada radi s udaljene lokacije najmanje polovicu radnog tjedna. U Hrvatskoj dvije petine rukovoditelja fleksibilno radi najmanje polovicu tjedna (40 posto). Neke direktore možda muči kako će radnike na udaljenoj lokaciji motivirati i nadgledati. Regus istraživanje, međutim, pokazalo je da 48 posto hrvatskih ispitanika (55 posto u svijetu) vjeruje da je učinkovit nadzor radnika na udaljenoj lokaciji sasvim izvediv te značajan broj tvrtki sve strože nadgleda svoje radnike na udaljenim lokacijama.

Mark Dixon, glavni izvršni direktor tvrtke Regus komentirao je: ‘Ako rukovodstvo preuzme odgovornost, svi mogu imati koristi od fleksibilnog rada. Poslovni ljudi s kojima smo razgovarali kažu da povjerenje i odriješene ruke igraju glavnu ulogu u upravljanju radnicima koji rade na udaljenoj lokaciji i da su prednosti vrlo uočljive: veća produktivnost, veća razina zadržavanja radne snage i niži operativni troškovi‘.

Istraživanje tvrtke Regus pokazalo je da 31 posto hrvatskih tvrtki (blizu globalne vrijednosti od 37 posto) koristi posebne sustave za nadzor učinkovitosti, dok 29 posto voditelja koji rade na udaljenim lokacijama za komunikaciju sa svojim timom koristi videopozive (globalno 43 posto).

Američko zdravstveno osiguranje Aetna, vodeća tvrtka na ovom polju, tome je pridodala i obuku kako bi radnici na udaljenim lokacijama i njihovi voditelji bili informirani o učinkovitim načinima fleksibilnog rada. Čak 14.500 zaposlenika tvrtke Aetna od ukupno 35.000 nema uredski stol (Reuters. com, U telekomunikacijskoj raspravi Aetna ističe veliki broj zaposlenika koji rade od kuće, 1. ožujka 2013.).

Iskustvo fleksibilnog rada može biti izuzetno važno kada se radi o mladim zaposlenicima. Čak 37 posto ispitanika iz Hrvatske vjeruje da mlađi zaposlenici postaju odgovorniji ako rade s udaljene lokacije. Postoji i uvjerenje da fleksibilan rad oblikuje novu vrstu interakcije između linijskih voditelja i članova njihovog tima. Pored toga, 21 posto ispitanika misli da rukovodstvo s udaljene lokacije omogućava održavanje profesionalnijeg odnosa.

Ključni rezultati za Hrvatsku:• 40% radnika polovicu tjedna ili više radi s udaljene lokacije • 48% kaže da je nadzor zaposlenika na udaljenim lokacijama cilj koji se može ostvariti, no samo ako voditelji prođu posebnu obuku • 39% povjerenje smatra važnim čimbenikom • 31% tvrtki koristi sustave nadzora učinkovitosti mobilnih zaposlenika • 29% koristi videokomunikaciju između voditelja i zaposlenika • 21% vjeruje da upravljanje s udaljene lokacije olakšava održavanje profesionalnog odnosa sa zaposlenicima

19. travanj 2024 14:05