Hrvatska
StoryEditor

58 utajivača poreza platit će 40 milijuna kuna

21. Lipanj 2012.

Porezna uprava je do 15. lipnja kod 58 poreznih obveznika utvrdila veliki nesrazmjer između prihoda i imovine, utvrdila osnovicu dohotka u iznosu od 96,5 milijuna kuna te im ‘odrezala‘ porez na dohodak od 40 milijuna kuna, doznaje se danas iz Ministarstva financija.

Zbog sumnje u poreznu utaju, jer vrijednost svoje imovine ne mogu objasniti postojećim prihodima, poreznici su ispitali više od 500 osoba te izdali 48 rješenja i sastavili 10 zapisnika. Budući da su u protekle tri godine zbog istih razloga izdana 154 rješenja s daleko manjim iznosom poreza na dohodak, u Poreznoj upravi ocjenjuju da će akcija pojačanog otkrivanja i progona utajivača poreza do kraja godine donijeti daleko bolje rezultate.Na dan 15. lipnja na listi poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose za svoje radnike bio je 29.771 poslodavac koji zapošljava 86.539 radnika. Radi se ponajviše o poslodavcima iz sektora trgovine i ugostiteljstva. To ne znači, kažu u Ministarstvu financija, da svi ti radnici uz doprinose ne primaju niti plaće jer poslodavci dijelu njih isplaćuju plaće gotovinom i ‘na crno‘.

Neki poslodavci ipak su, nakon što su ih nazvali poreznici, naknadno platili dugove, tako da su od 28. svibnja do 31. svibnja uplatili ukupno 8,1 milijuna kuna doprinosa. Što se tiče korištenja mogućnosti reprograma dugova, do 15. lipnja zaprimljeno je 8572 zahtjeva za reprogramom poreznih dugova u ukupnom iznosu od četiri milijarde kuna, od čega su odobreni reprogrami za ukupno milijardu kuna. Vlada je u Sabor uputila prijedlog kojim se omogućuje dodatnih 30 dana za podnošenje zahtjeva za reprogramom budući da brojni poslodavci nisu na vrijeme iskoristili tu mogućnost.

24. travanj 2024 15:12