Hrvatska
StoryEditor

7 sektora koji bi mogli pomoći oporavku građevinske industrije

28. Studeni 2015.

Preživjeli građevinari spas su našli u turizmu ili u specijalizaciji i gradnji prema sistemu ‘best buy‘. Agenti za nekretnine još ne primjećuju oporavak tržišta, ali uočavaju da na primamljivim lokacijama kvalitetne nekretnine postižu cijenu vrlo blizu onoj prije krize.

U novom broju Lidera u temi tjedna pišemo o stanju na domaćem tržištu nekretnina. Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju, a ovdje donosimo listu sedam sektora koji koji bi zbog upotrebe fondova Europske unije mogli pomoći oporavku građevinske industrije.

TurizamSektor s najizglednijim ulaganjima. Ove je godine naglo poraslo investiranje u gradnju i rekonstrukciju turističkih kapaciteta, a turistički sektor ima jedan od najvećih investicijskih potencijala, pri čemu se misli i na zdravstveni turizam.

Zaštita okolišaProjekti koji su vezani uza zbrinjavanje otpada, tj. gradnju centara za gospodarenje otpadom, kao i uza zaštitu voda, odnosno gradnju sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda.

Poticaj prerađivačke industrijePrije svega misli se na razvoj kapaciteta u prehrambenoj i drvnoj industriji, koje bi trebale biti strateški važne za državu, ali i ostalih industrija, što ovisi o stvaranju povoljnijega gospodarskogokruženja.

Ušteda energijeMože se postići u industrijskoj proizvodnji, prometu, poljoprivredi i kućanstvima. Korisno je privatnim korisnicima, ali i društvu u cjelini. Fond za energetsku učinkovitost samo ove godine sufinancira energetsku obnovu zgrada i obiteljskih kuća s 806 milijuna kuna.

Navodnjavanje poljoprivrednog zemljištaNavodnjava se samo jedan posto poljoprivredne proizvodnje, što je premalo za razvoj poljoprivrede. Novi bi projekti mogli zaposliti domaće kapacitete.

EnergetikaPosebno se odnosi na hidroenergiju u brdsko-planinskim područjima bogatim vodom. Termoelektrane na ugljen nisu dio rješenja jer ovisimo o uvozu ugljena, a to su skupe investicije. Gradnja plinovodne mreže također je jedna od mogućnosti, a pritom je moguće investiranje i iz privatnih izvora.

Prometna infrastrukturaIma najmanje mogućnosti u odnosu na druge sektore. Uključuje obnovu i gradnju cesta, željeznica, luka, plovnih puteva, a zato je potrebna strategija države i zaokruživanje financijske konstrukcije, što je u ovim uvjetima teško očekivati. Jedina su mogućnost EU-fondovi, ali i u tome smo premalo uradili.

20. travanj 2024 11:29