Hrvatska
StoryEditor

8 prijedloga ugostitelja i turističkih djelatnika vladi

25. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

27. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održan je 24. i 25. studenoga u Opatiji.

 Uz izlaganja predsjednika cehova županijskih područnih komora i vodstva Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika o prošlogodišnjem razdoblju, predstavnika resornih ministarstva i mjerodavnih institucija, naglašeni su problemi ovog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. Kongres je završen usvajanjem zaključaka koji će biti upućeni nadležnim institucijama:

1.    U Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, predlaže se smanjenje stope od 13% za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od 10%, kako je inicijalno tražio ugostiteljsko-turistički sektor.

2.    Izmijeniti Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost, kojim će se snižena stopa PDV-a primjenjivati na sve ugostiteljske usluge jednako u skladu s definicijama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (neovisno o mjestu i načinu konzumacije).   

3.    Reorganizacijom Državnog inspektorata povećao se broj različitih inspekcija koje sada djeluju pojedinačno. Predlaže se da inspekcijski nadzori imaju i edukativni dio kontrola kako bi se potaknuo pravilan rad i u konačnici dobila kvalitetnija usluga, umjesto isključivo represivnih mjera. S tom namjerom inicirat će se izmjene različitih propisa o inspekcijama, kako bi sve inspekcije bile u obvezi i edukativno djelovati.

4.    Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, propisan je porez na potrošnju. Traži se ukidanje ovog poreza, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

5.    U cilju poticanja potrošnje i u konačnici većeg zapošljavanja, predlaže se priznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu.

6.    Ugostitelji zahtijevaju programe obrazovanja koji u sebi sadrže više prakse, koja se mora realizirati većim dijelom u realnom radnom okruženju, odnosno u ugostiteljskim objektima. Pozivamo sve gospodarske asocijacije ugostiteljsko-turističkog sektora, kao i nadležna ministarstva, da se uključe u licenciranje gospodarskih subjekta koji mogu pružiti kvalitetna mjesta za provedbu prakse učenika srednjih strukovnih škola.  

7.    Traži se mogućnost legalnog povremenog i kratkotrajnog zapošljavanja prema realnim potrebama ugostiteljske djelatnosti.

8.    Predlaže se izmjena Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti na način da se i ugostiteljskoj djelatnosti omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu.

02. svibanj 2024 19:05