Hrvatska
StoryEditor

A što je sa zagrebačkim metroom?

31. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Izbori za zagrebačkog gradonačelnika ponovno su aktualizirali pitanje gradnje metroa, stare boljke hrvatske metropole, no koliko je realno očekivati zaživljavanje ovakvoga projekta u ovome trenutku?

– Bio bi to podzemno-nadzemni tračnički sustav, kakav imaju Sevilla, Porto i Torino, gradovi malo veći od Zagreba – kazao je za Večernji list  Davorin Kolić, građevinski ekspert za tunele i podzemne građevine koji ne misli da je metro u hrvatskoj metropoli utopija. 

Podzemni dio trase, koji i asocira na underground željeznicu, obuhvatio bi, prema njemu, uži dio centra, jezgru kojoj gravitira puno ljudi i u kojoj zbog uskih ulica i starih zgrada ne bi bili mogući nadzemni zahvati.

– Izvan centra pruga bi pratila postojeće tramvajske trase, nad površinom ili u kombinaciji – objašnjava stručnjak. Premda mu je jasno da danas nitko nema novca da bi obećao investiciju od više stotina milijuna eura za uređenje desetak kilometara metroa, Kolić dodaje da se projekt može financirati ili kreditom ili davanjem koncesije, pa i javno-privatnim partnerstvom. Ono što Grad treba učiniti, tvrdi, jest razviti posebnu strategiju prometnih potreba, u koju bi se uklopio i metro.

– ZET nema ni resurse ni ljude ni znanje, jer da ima, već bi dio pruge spustio pod zemlju – kazao je Kolić.

28. travanj 2024 12:49