22. srpanj 2016.

Addiko banka podigla procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 2 posto

Addiko banka ove godine očekuje rast hrvatskog gospodarstva od 2 posto, čime je revidirala na više svoju raniju procjenu rasta od 1 posto, navodi se u izvješću te banke, objavljenom u petak.

"Uzevši u obzir snažniju od očekivanja dinamiku do danas na tržištu, zajedno s još jednom zvjezdanom turističkom sezonom, kao i dalje umjerenim stopama rasta izvoza i održivijom dinamikom potrošnje kućanstava, revidirali smo na više našu procjenu rasta BDP-a za 2016. godinu sa 1 na 2 posto", objavila je Addiko banka u petak u svojem najnovijem izdanju SEE Macroeconomic Outlook.

Kako navode, hrvatski fiskalni računi imali su snažan početak u 2016., pa u Banci vide potencijal za snažniju ovogodišnju fiskalnu konsolidaciju nego što se očekuje, pri čemu bi deficit proračuna mogao biti i ispod 2,5 posto BDP-a. Trenutno u Addiko banci procjenjuje ovogodišnji proračunski deficit u visini od 2,9 posto BDP-a.

S obzirom na neizvjesnost oko sastava nove Vlade, proračuna i planova financiranja za 2017. te nadolazeće velike financijske obveze u 2017. - u visini od 4 posto BDP-a - kao i intenziviranog nadzora rejtinga, u toj banci očekuju izazove pri izdavanju državnih obveznica.

Navode i da zbog produljene politička neizvjesnost u zemlji, uz slabe gospodarske izglede EU-a te mogućih jednokratnih učinaka vezanih uz promjene niskih cijena nafte i snažne turističke aktivnosti, u banci i dalje drže procjene gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj za 2017. godinu ispod konsenzusa analitičara, na 1,5 posto.

Napominju i da je moguća revizija te procjene na niže u slučaju ostalih financijskih nestabilnosti ili glavnih političkih rizika vezanih uz ‘Brexit‘ i posljedično slabiju vanjsku potražnju.